Kto lubi pączki, ale boi się kalorii ten może spróbować zrobić je inny sposób. Nie wiem, kto wymyślił kartoflane pączki, ale dają się jeść z apetytem.
Fot. DUOTONE_ |
Składniki potrzebne do zrobienia pączków z ziemniaków:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- sklarowane masło lub olej do smażenia
Kartofle gotujemy i przecieramy przez sito. Cebulę parzymy, ścieramy na tarce lub drobno siekamy i dusimy na maśle.
Zobacz też: Jak zrobić kopytka ziemniaczane
Do ziemniaków dodajemy żółtka, mąkę, sól, pieprz, śmietanę i cebulę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Lekko mieszamy, po czym formujemy łyżką okrągłe pączki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Okazuje się więc, że pączki mogą być podawane z cebulą.... Są one pyszne zaraz po zrobieniu. Świeżość zachowują również dnia następnego, więc nie trzeba się spieszyć z ich jedzeniem.
Choć wiem, że to trudno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz