Śledzie

czwartek, 10 października 2019

Cebulowy syrop na kaszel

W przypadku przeziębienia nie warto od razu lecieć do apteki po drogie lekarstwa. Bardzo dobrym medykamentem jest syrop na kaszel wykonany na bazie cebuli. Dużą zaletą syropu z cebuli jest też to, że syrop robi się prosto.

wiszące splątane trzy warkocze cebuli
Fot. Caro Sodar

Składniki potrzebne do zrobienia syropu z cebuli:


  • 3-4 cebule
  • sok z 2-3 cytryn
  • kilka ząbków czosnku
  • miód

Domowych sposobów na przeziębienie warto używać, zwłaszcza w pierwszej fazie, gdy czujemy, że "chyba nas bierze". Wtedy jest szansa na zatrzymanie choroby. Później już nic nam nie pomoże, w aptece narazimy się na spore wydatki, a i babcine sposoby mogą co najwyżej złagodzić dolegliwości. 

W wypadku przeziębienia nie można ograniczać się tylko do cebuli. Pomóc nam mogą też odpowiednie nalewki. Bardzo dobrą jest nalewka z młodych pędów sosny, przygotowywana wczesną wiosną. Do sezonu na przeziębienia akurat dojrzewa, więc leczyć się można delektując jej smakiem. 

Na jesienne dolegliwości pomocny jest też czarny bez. Warto go stosować w formie nalewki, słodkiej lub wytrawnej. Dla tych, którzy nie tolerują alkoholu polecić można sok z czarnego bzu, który ma bardzo podobne właściwości, a do tego bywa pomocny w przypadku niestrawności.

Przestroga jest tylko taka, że nie każdy organizm w taki sam sposób toleruje większą dawkę cebuli. Niektórzy mogą to odczuwać skarżąc się na wątrobę lub żołądek. Zachować więc trzeba umiar.

Wykonanie

Fot. cocoparisienne from Pixabay 
Najpierw obieramy czosnek. Siekamy go drobno. Cebulę kroimy. Wkładamy je do słoika i zalewamy sokiem z cytryn. To wszystko zalewamy miodem - powinien on pokryć wszystkie składniki.

Słój odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce.

W razie potrzeby należy syrop z cebuli używać 1-2 razy dziennie po łyżeczce.

* * *
Drugi sposób na syrop z cebuli na kaszel jest jeszcze łatwiejszy. 

Do jego wykonania potrzebne są dwa składniki:


  • duża cebula
  • cukier

Cebulę kroimy w duże plastry. Układamy je w słoiku warstwowo, każda warstwę zasypując cukrem. Gdy skończy się cebula zakręcamy słoik i ostawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach cebula puści sok.

Zażywamy go kilka razy dziennie po jednej łyżce.