Śledzie

czwartek, 25 kwietnia 2019

Jak łatwo przyrządzić szparagi

W starożytnych Chinach szparag był znany jako środek do kaszlu. W Egipcie stosowano szparagi jako środek na wątrobę. U Greków dla odmiany szparagi były uznanym lekiem na nerki. 

fot.Pixabay.com
Podziemne pędy szparagów, czyli te które zjadamy, są cenioną jarzyną. Przypisuje się im właściwości afrodyzyjne. Powiada się, że ten kto zjada dużo szparagów ma wielkie powodzenie. Na pewno jednak szparag zawierza witaminy, składniki mineralne i glikozydy. Pobudza funkcję nerek i podobno oczyszcza krew.

Gotowane szparagi

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 20-30 min. Będą gotowe, gdy widelec będzie łatwo wchodził w końcówkę szparaga.

Szparagi na różne sposoby:

Ugotowane można podawać jako samodzielne danie z masłem i tartą bułką.

Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryb.

Ugotowane szparagi można polać różnymi sosami

gorącym holenderskim
beszamelowym
veloute
serowym
         
Surowe szparagi można podawać na zimno z sosami:

musztardowym
tatarskim
majonezowym
winegret
remoulade

Ostudzone szparagi można pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i podawać mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.


Nalewka z mleczu czyli na mniszku lekarskim

Przygotowanie nalewki z mniszka lekarskiego, czyli nalewki z mlecza, jest przykładem na to, jak wady przekłuć na zalety. Mlecz ma wiele właściwości leczniczych, więc stojąc przetworzony w barku przyniesie więcej korzyści niż występując jako chwast w ogródku. Poza tym przepis na nalewkę z mleczu, czyli naukowo mówiąc mniszka lekarskiego, jest prosty.

Fot. Pan Piter
Do przygotowania nalewki z mleczu potrzebujemy:
  • 30 kwiatów mniszka
  • 1 l wódki
Zabrane kwiaty najpierw myjemy a potem rozkładamy pojedynczo. Trochę dla wyschnięcia, a trochę do dokonania przeglądu. Usuwamy wszystkie owady i robaczki oraz zielone części roślin.

Następnie kwiat mniszka lekarskiego umieszczamy w słoju i zalewamy wódką. Dobrze jest użyć mocniejszej, 45 procentowej wódki, bo przecież żadnego innego alkoholu nie dodamy.

Mlecz w wódce powinien macerować się przez tydzień. Potem nalew filtrujemy i przelewamy do butelek. Zanim zaczniemy się leczyć nalewka z mleczu powinna jeszcze trochę poleżakować. Wykonana według tego przepisu do spożycia nadaje się już po kilku tygodniach.

Nalewka z mleczu pozytywnie działa przy żylakach, zaparciach, ma działanie moczopędne i uspokajające.


Listkówka - nalewka na liściach porzeczki

Listkówka nie jest zwykła nalewką. Najczęściej nalewki na liściach porzeczek używa się do wzbogacania smaku innych trunków. Zwłaszcza nalewki z czarnej porzeczki czyli smorodinówki.


wiszące na krzaku dorodne czarne porzeczki i zielone liscie
Fot. Pan Piter

Do przygotowania listkówki potrzebujemy:


  • 2  szklanek liści czarnej porzeczki
  • 1 l mocnej wódki
  • szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Listkówkę z liści porzeczek przygotowujemy wczesną wiosną. Liście i młode pędy należy zrywać z krzaków zanim zaczną one kwitnąć. Uzbieranie dwóch szklanek wymaga oberwania co najmniej kilku krzaczków.

Liście wkładamy do słoja i zalewamy pół litrem wódki. Dobrze użyć takiej mocniejszej - 45%. Słój, szczelnie zamknięty, odstawiamy mniej więcej na tydzień w ciemne miejsce. Literatura mówi o tym, by tak zalanych liści nie trzymać dłużej niż 10 dni.

               Czytaj też: Smorodinówka - nalewka z czarnej porzeczki

Zlany płyn zamykamy w butelce a liście zalewamy po raz drugi pozostałą wódką. Tym razem słój wstawiamy w chłodne miejsce i liście możemy trzymać tak aż dwa tygodnie. Ponownie zlewamy wyciąg, przelewamy do butelki a liście zasypujemy cukrem.

Czekamy kilka dni aż cukier się rozpuści. Gdy słojem będziemy codziennie mieszać, to ten proces przyspieszymy.  Na końcu zlewamy syrop, a liście możemy już wyrzucić.

Teraz wszystkie trzy płyny łączymy i wsypujemy kwasek cytrynowy. Jego obecność powinna poprawić kolor nalewki, którą jeszcze musimy przefiltrować.

Klarowną listkówkę wlewamy do butelek, które wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Nalewkę możemy wypić samą (nie wcześniej niż po trzech miesiącach leżakowania). Ale lepszy z niej pożytek zrobimy, gdy dodamy do smorodinówki (około 20%. objętości) lub innych nalewek (już w znacznie mniejszych proporcjach).


Listkówka brzoskwiniowa

Nie tylko owoce ale i liście brzoskwini nadają się na nalewkę. Wykorzystując podany tu przepis na nalewkę na liściach brzoskwini otrzymamy trunek, który można spożywać samodzielnie albo dodać do później zrobionej nalewki z brzoskwiń wzbogacając jej smak.


lezace dojarzale brzoskwinie i sok z brzoskwini w karafce w towarzystwie zielonych lisci z brzoskwin
Fot. Fotolia.com

Do przygotowania listkówki brzoskwiniowej potrzeba:

  • 3 pełne szklanki liści brzoskwiń
  • 1 l spirytusu
  • 1,2 l wody
  • 300 g wody
  • 1 laskę wanilii
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Nalewkę na liściach brzoskwini najlepiej przygotować ze świeżo zerwanych, młodych i zdrowych liści brzoskwini. Najpierw musimy je umyć a potem wrzucić do słoja. Liście zalewamy spirytusem, ale rozcieńczonym szklanką wody.

               Zobacz też: Przepis na nalewkę brzoskwiniową bez cukru

Liście nie mogą zbyt długo leżeć w spirytusie - nie krócej niż osiem, ale nie dłużej niż 10 godzin. Zanim go jednak zlejemy przygotowujemy syrop z litra wody i cukru do którego jednak dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i kwasek cytrynowy.

Gdy syrop przestygnie a alkohol oddzielimy od liści to płyny powoli łączymy. Przefiltrowane wlewamy do ciemnych butelek. Listkówka brzoskwiniowa nie lubi światła - pod jego wpływem zmienia ona niekorzystnie swój kolor.

W ciemnym i chłodnym miejscu nalewka powinna jeszcze leżakować przez trzy tygodnie.