Makaron ze szpinakiem to potrawa szybka w przygotowaniu, ale dla osób które lubią makaron i szpinak. Oraz czosnek. Bo to są główne składniki tego dania.
Fot. Couleur |
A tak w ogóle musimy przygotować:
- makaron dla 2 osób
- 6-7 kostek mrożonego szpinaku
- 100 g pleśniowego sera
- masło
- 4-5 ząbków czosnku
- jajko
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Czytaj też: Jak zrobić samemu pyszny makaron
Mrożony szpinak trzeba najpierw rozmrozić. Najlepiej robić to powoli, by zachować strukturę liścia. Gdy rozmrożony położymy na patelni, wtedy można a właściwie trzeba, rozdrobnić go na pojedyncze liście.
Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem. Dodajemy drobno posiekany a wcześniej zmiażdżony czosnek i smażymy. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i intensywnie mieszamy.
Szpinak bardzo lubi czosnek, więc nie można go żałować. Tak samo dodawany ser powinien mieć intensywny smak. Inaczej szpinak może wydawać się mdły.
Surowe jajko wbijamy do filiżanki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Gdy szpinak jest usmażony a ser roztopiony polewamy je jajkiem intensywnie mieszając aż do ścięcia. Jajka - powinny zostać widoczne małe "plamy" bo białku - wielkości ziarnka piasku.
Zobacz też: Fettuccine carbonara czyli boczek z makaronem
Kolejny etap do wrzucenie na patelnię ugotowanego wcześniej makaronu. Makaron gotujemy nieco krócej niż mówi nam instrukcja na opakowaniu, bo jeszcze spędzi chwilę na gorącej patelni. Całość trzeba wymieszać i można już rozkładać na talerze.
Do takiej potrawy wybornie smakuje wytrawne czerwone wino. Albo sok pomidorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz