Śledzie

sobota, 7 grudnia 2019

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to potrawa szybka w przygotowaniu, ale dla osób które lubią makaron i szpinak. Oraz czosnek. Bo to są główne składniki tego dania.

Fot. Couleur 

A tak w ogóle musimy przygotować:

  • makaron dla 2 osób
  • 6-7 kostek mrożonego szpinaku
  • 100 g pleśniowego sera
  • masło
  • 4-5 ząbków czosnku
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Do zrobienia makaronu można użyć praktycznie każdego makaronu. Wedle gustu i zawartości spiżarni. Szpinak natomiast najczęściej wykorzystuję mrożony w kostkach. Bo w przygotowaniu jest szybszy i mniej pracochłonny niż świeży. Jeśli ktoś woli obierać świeży szpinak to oczywiście będzie miał smaczniejszy obiad. 

Czytaj też: Jak zrobić samemu pyszny makaron

Mrożony szpinak trzeba najpierw rozmrozić. Najlepiej robić to powoli, by zachować strukturę liścia. Gdy rozmrożony położymy na patelni, wtedy można a właściwie trzeba, rozdrobnić go na pojedyncze liście. 

Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem. Dodajemy drobno posiekany a wcześniej zmiażdżony czosnek i smażymy. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i intensywnie mieszamy.

Szpinak bardzo lubi czosnek, więc nie można go żałować. Tak samo dodawany ser powinien mieć intensywny smak. Inaczej szpinak może wydawać się mdły.

Surowe jajko wbijamy do filiżanki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Gdy szpinak jest usmażony a ser roztopiony polewamy je jajkiem intensywnie mieszając aż do ścięcia.  Jajka - powinny zostać widoczne małe "plamy" bo białku - wielkości ziarnka piasku.

Zobacz też: Fettuccine carbonara czyli boczek z makaronem

Kolejny etap do wrzucenie na patelnię ugotowanego wcześniej makaronu. Makaron gotujemy nieco krócej niż mówi nam instrukcja na opakowaniu, bo jeszcze spędzi chwilę na gorącej patelni. Całość trzeba wymieszać i można już rozkładać na talerze.

Do takiej potrawy wybornie smakuje wytrawne czerwone wino. Albo sok pomidorowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz