Karkówka to tłusty kawałek mięsa. Schab - suchy. Kiedy upieczemy je razem, dostaniemy całkiem miłe danie. Jeśli jeszcze mięsko obłożymy sosem z własnoręcznie zebranych grzybów to obiad będzie taki, że tylko palce lizać.
Fot. RitaE z Pixabay |
Do przygotowania posiłku potrzebujemy:
- 1 kg schabu
- 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka śliwek suszonych
- ulubione zioła (rozmaryn, majeranek, tymianek itp)
- kminek
- sos z grzybów
Sos grzybowy jest bardzo dobrym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Jak zrobić dobry sos grzybowy przeczytacie tutaj. W przypadku schabu i karkówki nie ma znaczenia z jakich grzybów przygotujemy sos - każdy będzie dobry.
Każdego z mięs kupujemy mniej więcej po kilogramie. Myjemy je, wykrawamy błony, ścięgna, resztki żył. Najpierw okładamy mięso cebulą i czosnkiem startym na tarce. Dobrze jest wstawić to wszystko w chłodne miejsce na dobę lub lepiej dwie. Od czasu do czasu przewracając.
Czytaj też: Mity i legendy. Jak zrobić dobry kotlet schabowy
Potem nadziewamy schab śliwkami i oba mięsa obsypujemy ziołami. Ja używam do tego majeranku i rozmarynu (tego drugiego w dużej ilości) oraz kminku. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy na półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stop.C. Schab można wyciągnąć nieco wcześniej - nie będzie taki suchy.
Przygotowujemy sos grzybowy, kluseczki lub kaszę gryczaną i zajadamy z apetytem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz