Ryba usmażona i następnie zamarynowana w occie ma kilka zalet. Do największych z nich należy to, że można ją długo przechowywać. Poza tym jest smaczna, pod wpływem octu miękną ości i nie są tak dokuczliwe. Zamarynowana w occie ryba idealnie nadaje się też jako zakąska.
Fot. takedahrs z Pixabay |
Marynować w occie można niemal wszystkie smażone ryby. Trzeba tylko przygotować:
- 1 kg ryby
- 3 łyżki oleju
- łyżkę suszonych ziół
- 350 g winnego octu
- 1 cebulę
- pęczek włoszczyzny
- 5 ziaren pieprzu
- liść laurowy
- 1 łyżkę kolendry
- 1 łyżkę estragonu
- szczyptę ostrej papryki
- sól
- cukier
Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w plastry. Zalewamy je szklanką wody, dodajemy paprykę, liść laurowy, kolendrę (można ją zastąpić gorczycą), estragon. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy. Dodajemy ocet 6-cio procentowy i zostawiamy do wystygnięcia.
Zobacz też: Przepis na pstrąga z pieczoną cytryną
W tym czasie zajmujemy się rybą. Najpierw ją czyścimy, potem płuczemy i kroimy w dzwonka. Solimy i obsypujemy ziołami (tymianek, estragon, cząber). Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
Jakie ryby możemy marynować? Na pewno słodkowodne. Bardzo dobry będzie karp, amur, szczupak czy sum. Zamarynowany w occie ościsty leszcz też jest łatwiejszy do zjedzenia. Podobnie pyszne są ryby morskie: śledzie (ale nie matiasy, a całe ryby), makrela czy łosoś.
Gdy ryba nieco wystygnie wkładamy ją do słoika. Zalewamy marynatą z warzywami, zamykamy i odstawiamy do lodówki. Ryba nadaje się do konsumpcji już następnego dnia.
Czytaj też: Flądra smażona po domowemu
Smażoną rybę marynowaną w occie podajemy z warzywami i pieczywem. Można przyozdobić jakąś zieleniną, kawałkiem cytryny lub pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz