Przygotowanie żeberek w piwie nie jest trudne i poradzi sobie z tym nawet mało wprawny kucharz. Przepis na żeberka w piwie jest prosty, ale przygotowanie potrawy wymaga nieco czasu.
Fot. Sharon Ang |
Do przygotowania żeberek w piwie potrzeba:
- 0,5 kg żeberek
- 0,25 l piwa
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- tymianek
- papryka słodka
- papryka ostra
- gorczyca
- rozmaryn
- kminek
- sól
- olej
Najpierw przygotowujemy przyprawy. Po pół łyżeczki majeranku, tymianku, sproszkowanej papryki ostrej i słodkiej, rozmarynku, gorczycy i łyżeczkę kminku ucieramy w moździerzu. Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałki i przysypujemy tą mieszaniną ziół. Zostawiamy na co najmniej dwie godziny, choć lepiej żeberka tak zamarynować dzień wcześniej.
Zobacz też: Przepis na żeberka w miodzie
Następnie drobno kroimy kilka ząbków czosnku i cebule. Wrzucamy je na patelnię z dwoma łyżkami oleju i lekko dusimy. Gdy cebula zmięknie przekładamy ją do garnka.
Na tej samej patelni przez kilka minut z każdej strony obsmażamy żeberka. Wrzucamy je do garnka, podlewamy piwem i dusimy. Gdy w trakcie duszenia piwo wyparuje, można dodać wody. Całość solimy do smaku.
Gdy żeberka będą już miękkie wykładamy je na talerz. Do posiłku podajemy piwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz