Kawa do mięsa - zdziwiła się połowica, gdy po raz pierwszy powiedziałem, że zamierzam przyrządzić na obiad gulasz. Gdy spróbowała, to wydała polecenie - gulasz w kociołku po meksykańsku masz robić częściej. Więc i robię.
Fot. RitaE |
Na szczęście przygotowanie kociołka gulaszu nie jest pracochłonne. W tym celu należy zebrać:
- 80 dag wołowiny
- 3 cebule
- ząbek czosnku
- 10 dag masła
- szklankę wody
- 2 szklanki wina
- 0,5 szklanki kawy
- 2 łyżki mąki
- majeranek
- sól
- pieprz
Mięso myjemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek siekamy. W głębokim garnku, dobrze by miał grube dno, roztapiamy masło. Nie ma co się martwić, że jest go dużo - przyda się potem do sosu.
Zobacz też: Sycąca zupa gulaszowa
Mięso smażymy delikatnie i dodajemy do niego cebulę z czosnkiem. Czekamy aż zmięknie. Wszystko wyjmujemy z garnka, zostawiając masło.
Teraz dolewamy do masła wodę, wino i kawę (powinna być mocna). W wypadku gulaszu w kociołku po meksykańsku warto, by było to wino z charakterem - koniecznie wytrawne i czerwone. Na szczęście wybór tanich win, idealnych do gotowania jest całkiem spory i niekoniecznie musimy kupować popularnych sikaczy.
Czytaj też: Jak usmażyć stek wołowy
Do płynu powoli dodajemy mąkę mieszając i bacząc, by nie pojawiły się grudki. Gdy sos zgęstnieje na nowo wrzucamy do niego wołowinę z cebulą. Po przykryciem dusimy jeszcze godzinę doprawiając do smaku.
Gulasz najlepszy jest z pieczywem, które możemy maczać w sosie. I popijany resztką wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz