Najlepsza grochówka wychodzi na wędzące. Można użyć do tego celu wędzonych żeberek lub kości. Otrzymamy wtedy sycącą zupę i na obiad nie trzeba już przygotowywać drugiego dania.
Do przygotowania grochówki na wędzące potrzeba:
- 0,4 kg grochu
- 0,5 kg żeberek wędzonych
- 2 duże cebule
- seler
- pietruszkę
- por
- 3 marchewki
- 0,3 kg boczku wędzonego
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie grochówki musimy
dzień wcześniej. Wieczorem zalewamy wodą groch, tak by przez noc nieco rozmiękł
i potem szybciej się ugotował. Do grochówki można użyć groch łuskany albo żółty
groch niełuskany. Pamiętajmy, że namoczony groch znacznie zwiększa swoją
objętość, więc lepiej namoczyć nieco mniej niż nam się wydaje, że potrzeba.
Dzień wcześniej można też
przygotować wywar z wędzonki. Nie musi to być wędzone mięso wieprzowe, równie
dobrze można zdobyć żeberka wędzone wołowe, które idealnie nadają się na różne
zupy. Żeberka (lub kości,) zalewamy około 2,5 l wody.
Dodajemy pietruszkę,
seler, por, marchewkę (część warzyw można zostawić, zużyjemy je w dalszym
etapie gotowania) i przypieczoną jedną cebulę. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym i
ziarnkami pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin - wtedy wywar
jest najbardziej aromatyczny. W tym wypadku przestrzegać musimy zasad, jak przy przygotowywaniu bulionu.
Zobacz też: Przepis na zupę gulaszową
Następnego dnia warzywa
wyrzucamy ponieważ wszystko co miały do zaoferowania już zostało w wywarze. Po
kilku godzinach gotowania nie nadają się na sałatkę jarzynową, ponieważ
pozbawione są już smaku. Do wywaru możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę,
seler i pietruszkę, jeśli nie wszystkie warzywa gotowaliśmy. Wsypujemy rozmoczony groch i
gotujemy.
W tym czasie w drobną kostkę
kroimy boczek (lub zamiennie - dobrą kiełbasę). Podsmażamy wędlinę na suchej patelni na
wolnym ogniu tak, by uzyskać wytopiony tłuszcz. Boczek wrzucamy do wywaru a na tłuszczu
powoli podsmażamy posiekaną drugą cebulę. Gdy jest ona już zezłocona dodajemy
do niej starty na tarce czosnek. Nie smażymy go lecz jedynie podgrzewamy.
Cebulę z czosnkiem wrzucamy do wywaru.
Gdy groch zaczyna mięknąć
obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i doprawiamy solą,
pieprzem i sporą ilością majeranku. Groch i majeranek w kuchni bardzo sięlubią o czym można przeczytać tutaj.
Gdy ziemniaki i groch będą
miękkie grochówkę można rozlać na talerze. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz