Śledzie

piątek, 10 maja 2019

Zupa chrzanowa po staropolsku

Staropolska zupa chrzanowa jest czasochłonna. Jednak efekt końcowy jest rewelacyjny. Takiej zupy nie może zabraknąć na polskich stołach, szczególnie że i biała kiełbasa, podawana do chrzanowej, jest w naszym kraju popularna. 


zupa chrzanowa po staropolsku, jak zrobić zupę chrzanową, przepis na zupę chrzanową
Fot. Fotolia.com

Do przygotowania zupy chrzanowej potrzebujemy:

500 g białej kiełbasy
200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron)
100 g różnych pieczonych mięs
150 g startego chrzanu
2 łyżki wiórków chrzanowych
1,5 l wody
0,25 l gęstej śmietany
2 żółtka
4 jajka na twardo
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
liść laurowy
po 3-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny

Jeśli udało nam się już zebrać wszystkie produkty to białą kiełbasę, wędzonkę, cebulę, ziele angielskie, pieprz, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Na niewielkim ogniu wszystkie te produkty gotujemy około 15-20 min. Następnie wywar przelewamy przez sito pozbywając się przypraw.

              Zobacz też: 5 zasad przygotowania dobrego bulionu

W osobnym garnuszku dokładnie mieszamy żółtka ze śmietaną i powoli wlewamy je, cały czas mieszając, do wywaru . Teraz całość znów doprowadzamy do wrzenia, ale dodajemy starty chrzan. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

Gdy zupa się gotuje my przelewamy wrzątkiem wiórki chrzanowe i skrapiamy je sokiem z cytryny. Pieczone mięsa kroimy w kostkę. Tak samo jak ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę. Wrzucamy je do zupy razem z wiórkami chrzanowymi.

Ciepła zupę chrzanową podajemy w talerzach razem z ćwiartkami jajek na twardo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz