Śledzie

niedziela, 26 maja 2019

Pyszna wątróbka drobiowa z jabłkiem i żurawiną


Obłędny przepis na smażoną, drobiową wątróbkę z cebulą, miodem, żurawiną i do tego jeszcze majerankiem jest prosty w wykonaniu. Wymaga jednak około 20 min pracy. Ostateczny smak wart jest jednak każdej minuty. Wątróbką będziesz się zajadał, nawet jeśli do tej pory nie brałeś jej do ust.

 
watrobka drobiowa usmazona z jablkami i zurawina podana na talerzy z puree ziemniaczanym
Fot. greissdesign z Pixabay 

Do przygotowania smażonej wątróbki drobiowej potrzebujemy:

  • 0,6 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • garść żurawiny
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • masło

Przygotowanie dania zaczynamy od obrania i posiekania w piórka cebuli. Żurawinę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na bok. Dajmy jej czas na to aby nieco zmiękła.

Gdy cebula się smaży (robimy to na wolnym ogniu, więc zajmuje nieco czasu) zabieramy się za wątróbkę. Myjemy ją i suszymy ręcznikiem papierowym. Najlepiej takim bez żadnych nadruków.

Z mąki, soli, pieprzu i majeranku robimy w miseczce mieszaninę. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce (ostatecznie można przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek wątróbki otaczamy w mące i znajdujących się tam przyprawach i na koniec delikatnie nacieramy czosnkiem. Można do mąki dodać czosnku granulowanego, ale świeży jest o niebo lepszy.

Teraz bierzemy się za obranie jabłka. Najlepsze będą kwaśne odmiany. Bezkonkurencyjna jest szara reneta, ale nie wszędzie i nie zawsze można ją kupić. Jabłko obieramy i kroimy je w ćwiartki. Smażymy na drugiej patelni na maśle (tak, naczyń trzeba trochę pobrudzić). Gdy jabłka zaczną mięknąć dodajemy do nich żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła oraz miód. Zostawiamy na gazie do odparowania.

               Zobacz też: Szaszłyk z piersi kurczaka

Teraz z pierwszej patelni zdejmujemy usmażoną cebulę. Dolewamy oleju i czekamy aż się zagrzeje. Na gorący olej wrzucamy wątróbkę, którą smażymy z każdej strony przez 3-4 minuty. Na koniec wrzucamy do wątróbki zawartość patelni z jabłkiem i cebulę. Chwilkę wszystko razem podgrzewamy i wykładamy na talerze.

Wątróbki nie można za długo smażyć, bo robi się wtedy twarda i znacznie traci na smaku. Pamiętaj, że to czasu smażenia zależy całkowicie smak przygotowywanego dania!

Można usmażoną wątróbkę udekorować zieloną pietruszką albo w inny pomysłowy sposób.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz