Śledzie

wtorek, 5 kwietnia 2016

Przepalanka aromatyczna

Przepis na przepalankę aromatyczną tym różni się od prostego przepisu na przepalankę, że wymaga użycia większej ilości składników i dłuższego czasu na przygotowanie. Naszym zdaniem starania warto jednak się podjąć.



przepalanka aromatyczna, przepalanka na spirytusie, przepalanka z cukru, przepalanka z karmelem, przepalanka z wieloma składnikami, przepis na przepalankę, wódka przepalanka,


Składniki przepalanki aromatycznej:


  • 0,9 l wódki
  • 50 ml spirytusu
  • 50 ml brandy
  • 100 ml wody
  • 25 g cukru
  • pół orzecha włoskiego
  • 6 migdałów
  • 20 rodzynków
  • 1 suszona śliwka bez pestki
  • pół laski wanilii

Prace nad tą nalewką zaczynamy od uzyskania aromatu. W tym celu orzech, migdały, rodzynki, śliwkę i połowę wanilii pokrojone w małe kawałki wrzucamy do słoja. Całość zalewamy spirytusem rozrobionym wcześniej z taką samą ilością wody. Szczelnie zamknięty słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, ale codziennie nim mieszamy. 

               Czytaj też: Przepis na prostą przepalankę

Po miesiącu zlewamy alkohol. Pozostałe składniki zalewamy 50 ml wody i przykrywamy. Zlany, aromatyczny alkohol również musimy trzymać pod szczelnym przykryciem. Następnego dnia łączymy ze sobą zlany wcześniej alkohol i przefiltrowana wodę z owoców. Płyn wlewamy do dużego słoja.

Dodajemy do niego także przyrumieniony na patelni cukier (stąd nazwa przepalanka) oraz brandy i wódkę. Szczelnie zamknięty słój trzymamy pod przykryciem kilka dni - aż się cukier rozpuści. Oczywiście pomagamy mu w tym mieszając słojem. 

Na końcu całość dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Powinny one spoczywać w chłodnym pomieszczeniu jeszcze przez miesiąc