Przepis na przepalankę aromatyczną tym różni się od prostego przepisu na przepalankę, że wymaga użycia większej ilości składników i dłuższego czasu na przygotowanie. Naszym zdaniem starania warto jednak się podjąć.
Składniki przepalanki aromatycznej:
- 0,9 l wódki
- 50 ml spirytusu
- 50 ml brandy
- 100 ml wody
- 25 g cukru
- pół orzecha włoskiego
- 6 migdałów
- 20 rodzynków
- 1 suszona śliwka bez pestki
- pół laski wanilii
Prace nad tą nalewką zaczynamy od uzyskania aromatu. W tym celu orzech, migdały, rodzynki, śliwkę i połowę wanilii pokrojone w małe kawałki wrzucamy do słoja. Całość zalewamy spirytusem rozrobionym wcześniej z taką samą ilością wody. Szczelnie zamknięty słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, ale codziennie nim mieszamy.
Czytaj też: Przepis na prostą przepalankę
Po miesiącu zlewamy alkohol. Pozostałe składniki zalewamy 50 ml wody i przykrywamy. Zlany, aromatyczny alkohol również musimy trzymać pod szczelnym przykryciem. Następnego dnia łączymy ze sobą zlany wcześniej alkohol i przefiltrowana wodę z owoców. Płyn wlewamy do dużego słoja.
Dodajemy do niego także przyrumieniony na patelni cukier (stąd nazwa przepalanka) oraz brandy i wódkę. Szczelnie zamknięty słój trzymamy pod przykryciem kilka dni - aż się cukier rozpuści. Oczywiście pomagamy mu w tym mieszając słojem.
Na końcu całość dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Powinny one spoczywać w chłodnym pomieszczeniu jeszcze przez miesiąc.