Spośród wielu przepisów na nalewkę z aronii prezentowany poniżej jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Również nie trzeba długo czekać na końcowy efekt, gdyż do degustacji nalewka aroniowa nadaje się już po 100 dniach od rozpoczęcia produkcji.
Fot: Autor
Składniki na nalewkę z aronii:
1 kg owoców aronii
1,5 l spirytusu
0,5 kg cukru
1 laska wanilii
kawałek suszonego imbiru
Przebrane owoce aronii myjemy i wsypujemy do słoja. Dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii oraz niewielki. około 2 cm, kawałek suszonego imbiru. Na to sypiemy cukier i na końcu całość zalewamy spirytusem. Słój musimy szczelnie zakręcić, by nie ulatniał się alkohol. Odstawiamy go w ciepłe ale jasne miejsce. Na początku codziennie, później nieco rzadziej słojem mieszamy. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Zobacz też:Inne przepisy na nalewkę aroniową Po czternastu dniach nastaw przelewamy przez sito. Owoce nie będą już nam potrzebne, a płyn dokładnie filtrujemy. Klarowną nalewkę wlewamy do butelek, które szczelnie korkujemy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia, gdzie leżakować powinny jeszcze co najmniej przez kwartał. Uwaga! Jeśli ktoś woli mniej słodkie nalewki to można nieco zmniejszyć ilość dodanego cukru. Skutkuje to jednak tym, że nalewką powinna leżakować nieco dłużej.
Borówki, zwane także brusznicą, są świetnym dodatkiem do mięs. Są również znakomitym owocem na nalewki, które również można wykorzystać w czasie przygotowywania pieczeni dodając do niej kieliszeczek czy dwa. Ale uwaga - przygotowanie nalewki z borówek według tego przepisu oznacza długi czas dojrzewania trunku.
Składniki nalewki borówkowej:
1,5 kg borówek
0,75 l wódki
1 l spirytusu
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki wody
Przepis na nalewkę borówkową każe nam prace rozłożyć na kilka etapów. W pierwszym borówki zalewamy spirytusem w słoju, który następnie szczelnie zamykamy. Pamiętajmy o tym, czasami niepotrzebnie tracimy procenty. Czytaj też:Nalewka z czerwonych borówek Po miesiącu nowy etap. Zlewamy spirytus i zamykamy go w nowym słoju. Z miodu i wcześniej przegotowanej i wystudzonej wody robimy syrop. W tym celu wodę delikatnie podgrzewamy - na tyle tylko by rozpuścił się w niej miód. Najlepiej użyć jasnego miodu, płynnego. Syrop wylewamy na borówki, które jeszcze zalewamy wódką. Teraz słój znów dobrze zamykamy i odstawiamy aż na 3 miesiące. Słodki, tym razem, nastaw znów przelewamy. Borówki powinniśmy dobrze wycisnąć, bo już nam nie będą potrzebne. Płyn natomiast łączymy ze zlanym, trzy miesiące wcześniej, spirytusem. Oba połączone płyny odstawiamy na kilka dni. Klarowny płyn z górnej części słoja możemy przelać używając cienkiej rurki winiarskiej. Resztę musimy dokładnie przefiltrować. Zobacz też:Nalewka borówkowa z winem Na koniec klarowną nalewkę z borówek przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte i zalakowane wynosimy do piwnicy. Tam powinny one leżeć jeszcze co najmniej przez rok.
Gin jest trunkiem rzadko używanym do produkcji nalewek. Niemniej w połączeniu z żurawiną otrzymamy nalewkę o oryginalnym bukiecie i smaku. Zaletą tej nalewki na żurawinie jest też czas po jakim nadaje się ona do degustacji.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki żurawinowej z ginem:
1,5 szklanki owoców żurawiny
0,5 l ginu
1 szklanka białego wina
1 limonka
1 szklanka cukru
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 laska cynamonu
kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie nalewki z żurawiny wymaga troszkę zachodu. Najpierw musimy wybrać odpowiednie owoce. Muszą być one dojrzałe i zdrowe, zbierane po pierwszych przymrozkach. Gdy mamy nie przemrożoną żurawinę to wybrane owoce można przetrzymać przez noc w zamrażarce. Przygotowane tak ziarna żurawiny wrzucamy do miksera. Wrzucamy tam jeszcze limonkę obraną ze skóry i pozbawioną pestek, oraz posiekany świeży imbir (około 2,5 cm korzenia). Dodajemy też ziele angielskie i pokruszony cynamon. Zobacz też:Przepis na zdrowotną nalewkę z żurawiny Zanim to zmiksujemy z wina i cukru przygotowujemy syrop. Najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie. A syrop, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Teraz syrop wlewamy do miksera i całość blendujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy ją do słoja i zalewamy ginem. Słój szczelnie zamykamy (dbając o zawartość alkoholu) i odstawiamy. Co kilka dni możemy nim zamieszać. Po 14 dniach całość przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. W ten sposób pozbawimy się gęstej masy. Natomiast nalewkę sklarujemy dopiero po dokładnym przefiltrowaniu. Tak przygotowaną nalewkę z żurawiny z ginem nalewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.