Przepis na oryginalną nalewkę benedyktyńską ma piękną legendę i jeszcze dłuższy spis składników - samych ziół jest około 40. Nic więc dziwnego, że jest to jeden z lepiej rozpoznawalnych trunków tego typu na świecie. My domowym sumptem możemy przygotować nalewkę nie ustępującej smakiem.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki benedyktyńskiej:
1 l spirytusu
125 ml koniaku
1 l wody
0,5 kg miodu
12 g cukru (jedna łyżka)
5 goździków
5 g gałki muszkatołowej
10 g kory cynamonu
10 g skórki z cytryny
10 g świeżego korzenia imbiru
10 g suszonej mięty
10 g nasion kardamonu
20 g korzenia arcydzięgla
30 g łączy tataraku
Z racji ilości składników nalewka benedyktyńska wymaga pracy i cierpliwości. Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia kłaczy tataraku i arcydzięgla. Czyste kroimy na drobne kawałki. Podobnie jak imbir i skórkę z cytryny. Wraz z pozostałymi ziołami wszystko wrzucamy do słoja. Na koniec dodajemy zrobiony z łyżki cukru karmel i całość zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Zobacz też:Jakie nalewki można robić w kwietniu Po upływie 4-5 dni przystępujemy do kolejnego etapu. Do słoja wlewamy trzy szklanki przegotowanej wody. Mieszamy i przystępujemy do filtrowania. Tymczasem ze szklanki wody i miodu robimy syrop. Do gorącego jeszcze syropu wlewamy macerat. Robimy to powoli, stopniowo, często mieszając. Na koniec dodajemy koniak. Teraz już nie pozostaje nic innego jak wlać nalewkę do butelek. Te trzeba szczelnie zamknąć i wynieść w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku.
Nazwa nalewki królewskiej wzięła się od smaku trunku. Po prostu ta nalewka godna jest podniebienia królów. Zanim ją jednak król spróbuje ktoś się musi nad nią napracować.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki królewskiej:
1 l rumu
0,2 l spirytusu
0,5 kg miodu
0,2 l wody
50 g rodzynek
50 g fig
50 g daktyli
30 g skórki pomarańczowej
Wszystkie bakalie i skórkę pomarańczową musimy drobno pokroić. Dopiero takie wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Najpierw rumem, dopiero potem spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zobacz też:Jakie nalewki robimy w kwietniu Po dwóch tygodniach alkohol filtrujemy przez ręcznik papierowy. W czasie gdy płyn kapie, my z wody i miodu przygotowujemy syrop. W tym celu wlewamy przegotowaną wodę do rondelka i podgrzewając ja rozpuszczamy w niej syrop. Woda nie powinna osiągnąć temperatury wyższej niż 40 stop. C. Syropu nie studzimy, tylko wlewamy do niego przefiltrowany alkohol. Cały płyn teraz ponownie wlewamy do słoja.Ten szczelnie zamykamy i odstawiamy na trzy dni. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak zlać nastaw i przefiltrować go dokładnie. Klarowną nalewkę umieszczamy w butelkach. Te wyniesione do piwnicy powinny jeszcze nieruszane leżakować co najmniej przez pół roku.
Nalewkę z grejpfruta i pomarańczy przygotowuje się stosunkowo szybko. Nie wymaga żadnych skomplikowanych operacji, poza cienkim obraniem skórek z owoców.
Składniki nalewki grejpfrutowo-pomarańczowej:
skórka z 1 grejpfruta
skórka z 2 pomarańczy
0,75 l brandy
0,25 l płynnego miodu
szczypta mielonej kolendry
szczypta mielonego cynamonu
Owoce najpierw musimy dobrze umyć. Potem, przy pomocy ostrego noża, cienko obrać dbając by nie zahaczyć o białą część cytrusów. Skórki kroimy w paski i wrzucamy do słoja. Dodajemy po szczypcie kolendry i cynamonu. Zalewamy brandy. Szczelnie zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Czytaj też: Nalewka z grejpfrutów dla facetów Po dwóch tygodniach przelewamy nastaw przez sito wyłożone gazą. Skórkę wyrzucamy, a do płynu dodajemy miód. Ponownie słój szczelnie zamykamy i ostawiamy. Słojem codziennie mieszamy by miód się rozpuścił. Po tygodniu, gdy miód już będzie rozpuszczony, nastaw dokładnie filtrujemy przez bibułkę. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek, które również musimy dobrze zakorkować. Zobacz też:Nalewka grejpfrutowa dla pań Wyniesione do piwnicy powinny jeszcze leżakować przez co najmniej miesiąc.
Nalewka rosyjska ma dość specyficzny przepis. Przed jej przygotowaniem należy skompletować wódkę o różnej mocy. Na końcowy efekt trzeba czekać dość długo, ale nalewka świetnie wspomaga trawienie i genialnie rozgrzewa.
Składniki nalewki rosyjskiej:
3 l wódki o mocy 50%
1 l wódki o mocy 40%
100 g suchej mięty pieprzowej
100 g ususzonych skórek pomarańczy
100 g anyżu
Gdy będziemy przygotowywać skórkę z pomarańczy musimy zadbać o to, by ją mieć cienko obraną, możliwie bez albedo, czyli białej części pomarańczy. Skórkę suszymy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego miętę i anyż. Zalewamy mocną wódką i szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem wstrząsamy. Zobacz też:Wódka przepalanka Po dwóch tygodniach delikatnie zlewamy płyn - zioła i skórkę pomarańczy zostawiamy. Zlany alkohol zamykamy w drugim słoiku. Pierwszy zalewamy słabszą, 40 % wódką, i znów odstawimy w ciepłe miejsce. Po miesiącu ponownie zlewamy alkohol. Łączymy go z pierwszym, mocniejszym płynem i filtrujemy. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki powinny leżakować w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez pół roku.
Ten przepis na nalewkę z dzikiej róży pochodzi z kresów. Stąd też jej nazwa - żenicha kresowa. Obecnie jest to łatwa w przygotowaniu aromatyczna nalewka z dzikiej róży z miodem i ziołami.
Fot. Fotolia.com
Składniki żenichy kresowej:
1 kg owoców dzikiej róży
0,75 l wódki
0,75 l spirytusu
0,5 l wody
0,5 l miodu płynnego
6 goździków
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonych kwiatów rumianku
Przed laty owoce dzikiej róży na tę nalewkę zbierały panny na wydaniu. Ponieważ ta tradycja zaginęła zrobić to musimy sami. Wybieramy owoce dojrzałe i zdrowe. Jeśli nie zbieramy ich po przymrozkach to umieśćmy je na noc w zamrażarce. Czytaj też:Przepis na nalewkę z dzikiej róży z winem Przed wrzuceniem do słoja owoce dzikiej róży powinny być ponakłuwane. Dzika róża ma grubą skórkę i w przeciwnym wypadku słabo będą się wymieniać owocowe aromaty. Do naczynia wrzucamy jeszcze miętę, rumianek i goździki. Wszystko to zalewamy spirytusem i odstawiamy szczelnie zamknięte w ciepłe i ciemne miejsce. Po pięciu tygodniach nastaw przelewamy przez sito wyłożone gazą. Owoce porządnie wyciskamy a alkohol następnie filtrujemy przez bibułkę filtracyjną. W czasie filtrowania przygotowujemy z miodu i wody syrop. Przegotowaną wodę lekko tylko podgrzewamy - na tyle by rozpuścił się w niej miód. Gdy syrop wystygnie wlewamy do niego wódkę. Oba płyny - ten na bazie syropu i ten ze spirytusu łączymy ze sobą. Wlewamy do butelek. Czytaj też:Nalewka z kwiatów dzikiej róży Onegdaj napełnione taką nalewką z dzikiej róży butelki wystawiono w oknach. Był to znak, że w chałupie jest dziewczyna gotowa do zamążpójścia (dlatego żenicha). Teraz butelki możemy wynieść do chłodnego pomieszczenia na trzy miesiące.
Nalewka czereśniowa jest znakomitym dodatkiem do innych nalewek lub, wykonana według tego przepisu, do deserów. Zaletą tego przepisu na czereśniową jest krótka lista składników. Wadą - czas dojrzewania, który wynosi co najmniej pół roku.
Składniki nalewki czereśniowej deserowej:
czereśnie
spirytus
Dokładne proporcje tej nalewki wyznaczy nam ilość czereśni, jaką na tę nalewkę poświęcimy i wielkość naczynia w której chcemy ją wykonać. Warunkiem dobrego smaku tej nalewki jest wybór jak najlepszych owoców. Czereśnie powinny być świeże, mocno dojrzałe i oczywiście zdrowe. Drylujemy je i wsypujemy do słoja. Zobacz też:Przepis na nalewkę czereśniową z rumem W słoju czereśnie trzeba zalać spirytusem. Użyjemy do tego spirytusu rozcieńczonego do 80% mocy. W przybliżeniu, bo nie jesteśmy aptekarzami, taką moc spirytusu uzyskamy jeśli do pół litra alkoholu dolejemy nieco ponad 100 ml wody. Spirytus z wodą należy połączyć przed zalaniem czereśni. Teraz słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłym, ale zacienionym miejscu na 10 dni. Po tym czasie nastaw przelewamy przez gęste sito. Owoce warto trochę wycisnąć - jeszcze trochę płynu z nich wyleci. Nie wyrzucamy ich, bo zakonserwowane spirytusem mogą postać i można je potem na wiele sposobów wykorzystać. Natomiast alkohol filtrujemy. Klarowną nalewkę czereśniową przelewamy do butelek. Te wynosimy w chłodne miejsce. Wykorzystujemy dopiero po sześciu miesiącach.
Przy domowym wyrobie alkoholi ważna jest wysoka jakość produktów. Ta stara prawda wyjątkowej mocy nabiera przy przygotowywaniu likieru śmietankowego. Bez dobrej śmietany nie otrzymamy dobrego likieru.
fot. Steven Ford
Składniki likieru śmietankowego:
1 l dobrej śmietany
1 l spirytusu
1 kg cukru
3 mandarynki,
1 cytryna
1 laska wanilii
Mandarynki i cytrynę musimy dokładnie umyć i pokroić w kostkę. W miarę możliwości należy pozbyć się pestek. Wrzucamy cytrusy do słoja. Dodajemy pokrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Wlewamy śmietanę (np. kremową) i mieszając spokojnie, dolewamy spirytus. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (przy użyciu drewnianej łyżki) i zamykamy szczelnie słój. Warto też jego zawartość mieszać co kilka dni. Zobacz też:Nalewka na mleku czyli farmaceutów Po sześciu tygodniach przystępujemy do filtrowania nalewki. Najlepiej zrobić to przez gazę kilkakrotnie złożoną. Potem już tylko przelewamy płyn do butelek, które dobrze zamknięte wynosimy do piwnicy. W chłodnym pomieszczeniu nalewka śmietankowa powinna jeszcze dojrzewać przez kwartał.
Stosunkowo prostym sposobem można samodzielnie przygotować popularny likier curacao. Pamiętajmy tylko aby go nie mylić z popularnym blue curacao, bo to całkiem inne trunki.
Składniki likieru curacao:
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczy
2 łyżki posiekanej skórki mandarynek
0,5 l spirytusu
0,25 l białego rumu
0,5 l przegotowanej wody
0,5 kg miodu
5 g kwiatu muszkatołowego
10 g cynamonu w laskach
0,5 laski wanilii
Skórki obieramy z cytrusów możliwe delikatnie tak, by nie dostało się tam zbyt dużo białych elementów. Pomarańcze i mandarynki trzeba wcześniej oczywiście dobrze wymyć. Zobacz też:Jak przygotować likier Kahlua Drobno pokrojone skórki wrzucamy do słoja. Dodajemy jeszcze do niego kwiat muszkatołowy (nie mylić z gałką muszkatołową), cynamon i przekrojoną wzdłuż na pół wanilię. Na końcu do słoja wlewamy najpierw rum a potem spirytus. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4 dni. Każdego dnia słojem musimy zamieszać kilka razy. Czwartego dnia macerat filtrujemy. W czasie gdy płyn się klaruje przygotowujemy syrop. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód. Na likier curacao najlepiej pasuje miód akacjowy lub lipowy. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy przefiltrowany już alkohol. Na końcu płyny mieszamy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze w spokoju leżakować co najmniej przez kwartał.
Nalewkę z owoców jarzębiny przygotowujemy we wrześniu lub październiku, Można też zrobić nalewkę z kwiatów jarzębiny, ale kwiaty jarzębiny zbieramy w maju lub czerwcu. Trunek jest łatwy w przygotowaniu.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki z kwiatów jarzębiny:
0,5 kg kwiatów jarzębiny
1 l spirytusu
0,25 l wody
0,25 l miodu
cytryna
Najbardziej skomplikowane w przygotowaniu nalewki z kwiatów jarzębiny jest zbieranie kwiatów i obranie płatków. Wkładamy je do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Co kilka dni słojem powinniśmy zamieszać. Po miesiącu nalew przelewamy przez gęste sito. Płatki kwiatów jarzębiny już nam nie będą potrzebne. Natomiast do uzyskanego płynu dodajemy syrop wykonany z wody i miodu. Najlepszym miodem do tej nalewki jest miód wielokwiatowy. Dodajemy też sok wyciśnięty z cytryny, który poprawi aromat nalewki. Czytaj też:Przepis na nalewkę z owoców jarzębiny Płyn ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy na jeden dzień. Następnie przez rurkę winiarską zlewamy klarowny płyn, a resztę dokładnie filtrujemy przez ręcznik papierowy. Klarowną już nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zakorkowane wynosimy do piwnicy. Tak uzyskaną nalewkę z kwiatów jarzębiny degustować możemy już po miesiącu.
Przepis na nalewkę jeżynową z miodem powoduje, że musi ona długo dojrzewać. Jednak w rezultacie otrzymamy nalewkę o niezwykłym aromacie i nikt nie będzie miał wątpliwości, że warto było czekać.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki jeżynowej z miodem:
1 kg jeżyn
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
0,25 l rumu
0,5 l płynnego miodu
Dojrzałe jeżyny wrzucamy do słoja i zalewamy wódką, rumem i spirytusem. Koniecznie musimy pamiętać, by z tych wszystkich alkoholi spirytus wlać jako ostatni. Słój szczelnie zamykamy i ostawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce. Raz dziennie warto tym słojem zamieszać. Po dwóch tygodniach nalew przelewamy przez sito. Owoce warto dokładnie przecisnąć, gdyż znajduje się w nich wiele aromatycznego soku i alkoholu. Jeżyny można potem przeznaczyć na dżem i nie trzeba ich wyrzucać. Zobacz też:Prosta nalewka jeżynowa Płyn wlewamy z powrotem do słoja i dodajemy do niego miód. Słojem, już obowiązkowo, mieszamy co najmniej raz dziennie. Gdy miód się całkiem rozpuście (mniej więcej po tygodniu) płyn musimy przefiltrować i klarowny przelać do butelek. Butelki szczelnie zamknięte wynosi do chłodnego pomieszczenia. Powinny tam leżakować przez co najmniej pół roku. Nalewka z jeżyn nadaje się do picia, gdy nabierze pięknego, rubinowego koloru.