Kahlua to nie jest nalewka ale likier pochodzący z Meksyku. Używamy go do drinków, deserów a nawet dodatku do kawy. Kahlua, choć sklepowa ma tylko 20% alkoholu, to jest droga. Korzystając z tego przepisu uzyskamy likier za stosunkowo małe pieniądze.
Składniki do przygotowania likieru Kahlua:
- 1,5 szklanki kawy rozpuszczalnej
- 1,25 l spirytusu
- 1 l wody
- 8 szklanek cukru
- 2 laski wanilii
Do przygotowania likieru Kahlua będziemy jeszcze potrzebowali naczynia z grubym dnem. To do niego wlewamy wodę, kawę i cukier. Naczynie stawiamy na gazie i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy cukier i kawa się rozpuszczą płyn odstawiamy je do wystygnięcia.
Gdy napar wystygnie wlewamy do niego spirytus. Następnie płyn przelewamy do słoja. Dodajemy do niego też wanilię, którą - jak zawsze - przecinamy na pół wzdłuż. Teraz słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne zarazem miejsce.
Zobacz też: Przepis na likier Amaretto
Po dwóch tygodniach nie pozostaje nam nic innego jak przecedzenie nastawu. Ta czynność nie wymaga wielkiej filozofii - wystarczy przelać trunek przez gęste sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą.
Czytaj też: Jak samemu zrobić curacao
Przefiltrowaną Kahluę wlewamy do butelek. Zanim jej skosztujemy musimy przez miesiąc przetrzymać ją w chłodnym pomieszczeniu.