Ten przepis na nalewkę rumową z prawdziwym rumem niewiele ma wspólnego. No, może poza aromatem. Ale dzięki temu nalewka nie jest droga. Jest również łatwa w przygotowaniu, co powinno zachęcać do jej zrobienia.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki rumowej:
- kieliszek esencji rumowej
- 1 l spirytusu
- 0,75 l wody
- 150 g cukru
- pół laski wanilii
Przygotowanie nalewki rumowej musimy zacząć od zrobienia karmelu. W tym celu na patelni najpierw rumienimy około 10 g cukru. Gdy zrobi się karmel zalewamy go wodą i dodajemy resztkę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz też: Nalewka śliwkowa z rumem
Wystudzony syrop cukrowo-karmelowy wlewamy do słoja. Wlewamy do niego jeszcze spirytus, esencję rumową i posiekaną połówkę laski wanilii. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
Po trzech miesiącach nie pozostaje nic innego jak przefiltrować dokładnie nastaw, wlać do butelek i szczelnie je zamknąć. Nalewka rumowa przygotowana w ten sposób nadaje się do degustacji zaraz po przelaniu do butelek.