Do przygotowania nalewki farmaceutów używane jest mleko. Dlatego też tę nalewkę często nazywamy mlekówką. Od przygotowującego nalewkę farmaceutów wymagana jest dokładność i cierpliwość.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki farmaceutów:
- 1 l spirytusu
- 1 l mleka
- 1 kg cytryn
- 1 kg cukru.
Dużą starannością trzeba się już wykazać przy przygotowaniu cytryn. Jedną obieramy bardzo cienko i skórkę zostawiamy. Natomiast wszystkie inne cytryny obieramy ze skórki dokładnie pozbywając się albedo (czyli białych części). Cytryny kroimy w plastry i wrzucamy do słoja. Dodajemy tam też pozostałe składniki, czyli mleko, cukier, zachowaną skórkę z jednej cytryny i - na samym końcu - spirytus.
Czytaj też: Zasady skutecznego filtrowania nalewek
Czytaj też: Zasady skutecznego filtrowania nalewek
Słój odstawiamy teraz w chłodne miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy nim. A po miesiącu przystępujemy do filtrowania.
UWAGA! W przypadku nalewki farmaceutów filtrowanie to jedna z ważniejszych czynności. Nie wystarczy do tego zwykły ręcznik papierowy. Najlepiej użyć do filtrowania filtrów do kawy i nastawić się na to, że filtrowanie zajmie nam bardzo dużo czasu.
Zobacz też: Przepis na likier śmietankowy
Zobacz też: Przepis na likier śmietankowy
Przefiltrowana nalewka ma żółtawy kolor i delikatny smak. Klarowną wlewamy do butelek. Nalewce warto dać jeszcze miesiąc i dopiero wtedy warto ją degustować.