Mak kwitnie od wczesnej wiosny do późnego lata. Warto wybrać się na łąkę by uzbierać nieco płatków z kwiatów maku. Wyłącznie to bo, by przygotować z nich oryginalną i rzadko spotykaną nalewkę makową.
Fot. Behang.nl |
Składniki nalewki na płatkach maku:
- 1 l płatków kwiatów maku
- 0,75 l wódki
- 0,25 l wody
- 0,25 kg cukru
Musimy uważać w jakim miejscu zbieramy płatki kwiatów maku. Dobrze się upewnić, że maki rosną na łące ekologicznej, z dala od pól czy sadów, w których stosowane są środki chemiczne.
Czytaj też: Inne przepisy na nalewki kwiatowe
Płatki delikatnie myjemy i wrzucamy do słoja. Zalewamy je alkoholem i obserwujemy jak tracą kolor. Gdy całkowicie zbledną, co zajmuje cztery do siedmiu dni wyjmujemy płatki z alkoholu. Płatki wyrzucamy a płyn mieszamy z syropek przygotowanym z wody i cukru.
Całość filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewka z kwiatów maku nadaje się do degustacji od razu po jej zrobieniu. Ale warto odczekać kilka miesięcy.
Nalewka ma delikatny, lekko słodki smak z aromatem maku.