Suszone gruszki, gdy brak świeżych owoców, również są wyśmienitym surowcem do przygotowania dobrej nalewki. Podany tu przepis na nalewkę z suszonych śliwek uchodzi za luksusowy, ale przewidziany jest dla osób cierpliwych. Trunek do spożycia nadaje się dopiero po wielu miesiącach oczekiwania.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z suszonych gruszek:
- 0,5 kg suszonych gruszek
- 1 l wódki
- kieliszek koniaku
- goździki
- kora cynamonu
- pół laski wanilii
Po dwóch miesiącach nastaw przelewamy i dokładnie filtrujemy. Do klarownego już płyny dodajemy kieliszek koniaku, który znacznie poprawi aromat. Ale zanim go poczujemy nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie je zamykamy.
Czytaj też: Nalewka z suszonych śliwek
Na uwolnienie całego aromatu nalewki z gruszek suszonych musimy jeszcze poczekać pół roku. W tym czasie butelki powinny leżakować w chłodnym pomieszczeniu.