Śledzie

czwartek, 16 kwietnia 2015

Nalewka różana z kwiatów dzikiej róży

Dzika róża należy do tych krzewów, które na nalewki wykorzystujemy dwa razy w roku. Wiosną, najlepiej już w maju, możemy robić nalewkę z płatków dzikiej róży. Jesienią spirytusem zalejemy owoce. 



Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki różanej:


  • 0,5 l płatków kwiatów dzikiej róży
  • 0,5 l wódki
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,3 kg cukru
  • kilka kropli olejku różanego

Płatki kwiatów dzikiej róży starannie myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słoja. Zalewamy je alkoholem przy czym pamiętajmy, by najpierw wlać wódkę a dopiero potem spirytus. Słój odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce od czasu do czasu wstrząsając.

               Czytaj też: Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Po dwóch miesiącach nastaw filtrujemy pozbywając się płatków kwiatów. Nalewkę ponownie wlewamy do słoja do którego dodajemy zimny syrop wykonany z wody i cukru oraz kilka kropli olejku różanego

Słój odstawiamy tym razem na trzy miesiące w ciemne ale dla odmiany chłodne miejsce. Nalewkę ponownie filtrujemy i wlewamy do butelek. 

Tak przygotowaną nalewką różaną delektujemy się  gdy mamy podrażnione górne drogi oddechowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz