Śledzie

czwartek, 18 grudnia 2014

Nalewka grejpfrutowa z brandy

Wykorzystując ten przepis na nalewkę grejpfrutową z brandy uzyskamy trunek aromatyczny o delikatnie słodkim smaku i niezbyt mocny. Akurat taki, który może trafić w damskie podniebienia.



grejpfruty z brandy, jak przygotować nalewkę z grejpfrutów, nalewka grejpfrutowa, przepis na nalewkę z grejpfrutów,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki grejpfrutowej:

  • skórka z dwóch grejpfrutów
  • 0,75 l brandy
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru

Cała sztuka przygotowania nalewki z grejpfrutów polega na tym, by odpowiednio obrać owoce. Po wyparzeniu owoców musimy je obrać możliwie cienko. Tak by oszczędzić białe części, które mogą dać nieprzyjemny gorzkawy smak. 

               Czytaj też: Nalewka grejpfrutowa dla facetów

Skórkę kroimy w paski i wrzucamy do słoja. Zalewamy brandy i szczelnie zamknięty odstawiamy. Jak nam się przypomni to słojem można zamieszać.

Po dwóch tygodniach nastaw filtrujemy. Gdy płyn sączy się przez filtr my przygotowujemy syrop. W lekko podgrzanej, wcześniej przegotowanej, wodzie rozpuszczamy cukier. Syrop studzimy. 

            Czytaj też: Nalewka grejpfrutowo-pomarańczowa

Gdy wystygnie łączymy go z przefiltrowanym alkoholem. Teraz nalewkę wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i wynosimy do piwnicy. Zostawiamy je w spokoju na miesiąc.

Prosta nalewka goździkowa

Przepis na prostą nalewkę goździkową jest łatwy i krótki. Nalewka ma intensywny smak, ale nie brak jej właściwości zdrowotnych. Goździkowej nie wypijemy dużej ilości. Wystarczy kieliszek na poprawę nastroju.



goździki, goździki z wódką, nalewka goździkowa,
Fotolia.com

Składniki nalewki goździkowej:


  • 30 goździków
  • 1 l wódki

Goździki, wyselekcjonowane i całe, wrzucamy do słoja. Zalewamy je wódką o mocy 40 proc., szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Od czasu do czasu zamieszań słojem nie zawadzi. 

               Czytaj też: Nalewka goździkową z wanilią

Po trzech dniach najlepiej nastaw trzeba przefiltrować i wlać do butelek. Musimy je szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Niestety, wadą tej nalewki jest to, że powinna ona jeszcze poleżakować przez trzy miesiące.