Śledzie

piątek, 8 sierpnia 2014

Limoncello - nalewka cytrynowa po włosku

Sposobów na robienie nalewek z cytryny jest wiele. Ten przepis na nalewkę z cytryny, zwaną limoncello, pochodzi z włoskiej tradycji przygotowywania trunków.



limoncello, nalewka cytrynowa, przepis na limoncello, przepis na nalewkę cytrynową, włoska nalewka cytrynowa, włoska wódka cytrynowa,
Fot. Fotolia.com

Składniki limoncello:


  • 15 cytryn
  • 0,75 l wódki
  • 1 l wody
  • 4 szklanki cukru

Cytryny najpierw musimy porządni wymyć i wyparzyć. Dopiero potem możemy z nich delikatnie zetrzeć na tarce skórkę. Trzeba uważać, by nie przedobrzyć i nie natrzeć białych części cytryny znajdujących się pod skórką. 

               Czytaj też: Nalewka cytrynowa po francusku

Otartą skórkę wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Warto do tego celu użyć mocnej, 45% wódki. Słój stawiamy potem w ciemnym miejscu na miesiąc co kilka dni wstrząsając nim. 
Po miesiącu do nastawu dodajemy syrop przygotowany z wody i cukru. Płyn jest również odstawiony na kolejny miesiąc. 

Potem nie pozostaje już nic innego jak dokładnie przefiltrować trunek i przelać go do butelek. Limoncello dobrze smakuje schłodzone. 

Cytryna jest bardzo wdzięcznym owocem do przygotowywania nalewek. Kilka jej kropel warto dodać niemal do każdej nalewki. Warto też wybrać cytrynę jako samodzielny owoc na nalewkę.