Śledzie

czwartek, 7 sierpnia 2014

Nalewka czosnkowa

Nalewka z czosnku należy do grupy nalewek o właściwościach leczniczych. W Internecie pełno jest porad o nalewce czosnkowej wykonanej według mnichów tybetańskich. Wolę jednak inną recepturę i staropolskie spożywanie - po kieliszku do poduszki. I nie czarujmy się - nalewka czosnkowa nie głaszcze podniebienia i pozostawia specyficzny zapach.



czosnek ze spirytusem, nalewka czosnkowa, nalewka czosnkowa na spirytusie, nalewka na czosnku, nalewka z czosnku,
Fot. Salvatoren

Składniki nalewki z czosnku:


  • główka czosnku
  • 0,75 l wódki
  • cytryna
  • szklanka miodu

Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Nie miażdżymy, nie przeciskamy przez praskę, bo potem dużo będzie kłopotu z filtrowaniem. Umytą cytrynę kroimy w ćwiartki. Wszystko to umieszczamy w słoju.

Teraz czosnek i cytrynę zalewamy miodem. Dobrze by to był miód płynny. Aby szybciej się rozpuścił można go nieco podgrzać, ale pamiętajmy by nie przekraczać temperatury 40 stop.C. Gdy miód znajduje się w słoju zalewamy go wódką.
Szczelnie zamknięte naczynie odstawimy na dwa miesiące. Początkowo możemy słojem wstrząsać co jakiś czas, by mieć pewność, że miód się całkiem roztopił. 

               Zobacz też: Nalewka tybetańska

Gdy minie termin przelewamy nastaw przez gazę. Cytryny wyciskamy. Płyn filtrujemy dokładniej i odstawiamy na kolejne dwa miesiące. Potem przelewamy nalewkę czosnkową do butelek i wynosimy do piwnicy. 

Gdy tylko zacznie się jesienna szaruga warto wspomagać się kieliszkiem nalewki czosnkowej. Wzrośnie nasza odporność i zmniejszy się szansa na przeziębienie.