Śledzie

sobota, 28 czerwca 2014

Błyskawiczna nalewka czekoladowa

Przepis na nalewkę czekoladową jest bardzo prosty. Tak przygotowaną nalewkę czekoladową można wypić niemal natychmiast po jej zrobieniu. Jednak idealnie doda ona wyglądu, smaku i efektu przy deserach. Zwłaszcza lody z nalewką czekoladową smakują wybornie.



czekolada z rumem, nalewka czekoladowa, przepis na nalewkę czekoladową,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki czekoladowej:


  • 200 g nutelli
  • 0,6 l białego rumu
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody

Nutellę należy włożyć do naczynia, w którym wygodnie będzie mieszać. Na przykład do makutry. Powoli do nutelli dodajemy gorącej, niemal wrzącej, wody intensywnie mieszając. Kiedy dojdziemy do wniosku, że nutella całkiem się rozpuściła przelewamy ją do dużej butelki z szeroką szyjką. 

               Zobacz też: Nalewka czekoladowa na rumie

Gdy całą masę czekoladową umieścimy już w butelce dodajemy do niej cukier (najlepiej brązowy) oraz rum. Teraz butlę szczelnie zamykamy i tak długo mocno ją wstrząsamy, aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji kremu. 

Niewątpliwą zaletą tej nalewki jest to, że można ją wykorzystać od razu.