Próbowaliście kiedyś kwiatów akacji? Jeśli nie to polecam. Mają onę przyjemny smak, doskonale wszystkim znany zapach i zawsze kojarzą się z wiosną. Nalewkę akacjową przygotowujemy w maju lub na początku czerwca. Przepis na nalewkę akacjową jest prosty a sama nalewka nie wymaga długiego leżakowania.
Składniki nalewki z akacji:
- 150 g kwiatów akacji
- 1 l wódki
- 0,5 l wody
- 1 laska wanilii
- 300 g cukru
Zobacz też: Jakie nalewki robić w czerwcu
Dodajemy przekrojoną wzdłuż na pół (dla uzyskania lepszego aromatu, ale całą) laskę wanilii i zalewamy wódką. Wódka do tego celu powinna być mocna - 45 %. Słój szczelnie zamykamy.
Drugi etap przygotowania nalewki akacjowej odbywa się dnia kolejnego. Polega na zrobieniu z wody i cukru syropu, który schłodzony dolewamy do nastawu alkoholowego przygotowanego dnia poprzedniego. Znów szczelnie słój zamykamy.
Czytaj też: Mocna nalewka z akacji
Teraz czekamy dwa miesiące. Nalew dokładnie filtrujemy. Zlewamy do butelek i... już możemy kosztować.
Nalewkę akacjową podawać najlepiej schłodzoną.