Śledzie

czwartek, 20 listopada 2014

Krupnik

Krupnik to jedna z najlepszych polskich wódek. Jest idealna na jesień i zimę, bowiem jeden kieliszek krupniku potrafi rozgrzać nawet bardzo zziębnięty organizm. Podany tu przepis na krupnik wymaga czasu i cierpliwości, ale gotowy trunek wynagrodzi nam trud i starania.



jak zrobić krupnik, krupnik, nalewka krupnik, przepis na krupnik, wódka krupnik,
Fot. Fotolia.com

Składniki do krupniku:

  • 0,5 l miodu
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 1,5 cytryny
  • kora cynamonu
  • 10 goździków
  • laska wanilii
  • 0,5 gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna anyżu
  • 0,5 pomarańczy
  • ziele angielskie
  • kardamon
  • pieprz
  • świeży imbir

Najpierw warto przygotować sobie wszystkie składniki. Z połowy pomarańczy i połowy jednej cytryny cieniutko obieramy skórkę. Kroimy ją na mniejsze kawałki. Z półtorej cytryny wyciskamy sok. Wanilię kroimy, jak zawsze, wzdłuż. Imbir, około 3 cm, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Gałkę muszkatołową, korę cynamonu (ok. 2-3 cm) i anyż  zgniatamy w moździerzu - nie muszą być zmielone w pył. 

           Czytaj też: Przepis na krupnik po litewsku

Wykonanie nastawu zaczynamy od podgrzania miodu razem z wodą. W zależności od jego gatunku otrzymamy nalewkę mniej lub bardziej aromatyczną. Łagodniejsza wersja powstanie z miodu kwiatowego lub akacjowego, mocniejsza - gdy użyjemy miodu gryczanego. 

Z podgrzanego miodu usuwamy pianę i dodajemy przyprawy, skórkę z cytrusów i na koniec sok z cytryny. Całość mieszamy. 

Gdy płyn ostygnie wlewamy go do słoja, do którego wcześniej wlaliśmy spirytus. Delikatnie mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka tygodni w ciepłe miejsce. W zależności od czasu i ochoty nastaw powinien stać od 5. do 10. tygodni. 

Po tym czasie zawartość słoja filtrujemy. Nie jest to zadanie łatwe, bo zajmuje dużo czasu. W trakcie filtrowania stracimy też dużo trunku, ale tego etapu nie wolno pomijać. 

Krupnik wlany do szczelnie zamkniętych butelek nadaje się już do spożycia. Jednak znacznie lepszego smaku dostanie, gdy w chłodnym pomieszczeniu poleży przez kilka miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz