Śledzie

piątek, 28 marca 2014

Prosta nalewka z malin

Przepisów na nalewkę z malin, zwaną także malinową lub malinówką, jest sporo. Nalewkę z malin można robić z goździkami, wanilią, rumem a nawet z pestkami śliwek. Zacznijmy jednak od najprostszej nalewki z malin by potem zrobić bardziej wyrafinowaną - z rumem i pestkami wiśni.



malinówka, maliny na spirytusie, maliny z rumem, nalewka malinowa, nalewka z malin, przepis na nalewkę malinową z rumem, przepis na nalewkę z malin,
Fot. Pan Piter

Składniki na prostą nalewkę z malin:


  • maliny
  • wódka

W tym przepisie na nalewkę z malin nie ma proporcji. Zależą one od wielkości naczynia. Po prostu świeże, dojrzałe i przebrane maliny, najlepiej te leśne a nie działkowe, wsypujemy do słoja. Następnie zalewamy je mocną wódką (45%) tak, aby owoce przykryte były mniej więcej na dwa centymetry.

           Czytaj też: Nalewka z malin na rozgrzewkę

W ten sposób nastaw powinien stać w ciepłym, ale i ciemnym miejscu, przez około cztery miesiące. Po tym czasie płyn zlewamy, owoce mocno wyciskamy i filtrujemy. Przefiltrowaną nalewkę malinową wlewamy do butelek i szczelnie zamykamy.

Butelki z nalewką z malin w chłodnym miejscu powinny poleżeń co najmniej ze trzy miesiące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz