Nalewkę wieloowocową z wiśni, porzeczek i agrestu najlepiej jest przygotować w lipcu, gdy wszystkie te owoce są już dojrzałe. Ponieważ w naszym klimacie owoce co roku dojrzewają inaczej w zależności od ilości słońca, więc nalewka co roku powinna mieć inny smak.
Do przygotowania nalewki wieloowocowej potrzeba:
- 1 kg wiśni
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 1 kg agrestu
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 1 kg cukru
Czytaj też: Ratafia czyli nalewka wieloowocowa
Pierwszy etap jest taki, że owoce wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze jest co kilka dni słojem wstrząsnąć, by cukier się dokładnie rozpuścił.
Owoce z cukrem leżakują przez dwa tygodnie.
Po tym czasie zalewamy je spirytusem, szczelnie zamykamy (bo procenty uciekają) i zostawiamy w spokoju. Po dwóch tygodniach owoce odsączamy i zalewamy wódką. Płyn na spirytusie zostawiamy w osobnym naczyniu.
Po tygodniu owoce filtrujemy i wyciskamy (możemy z nich zrobić dżem dla dorosłych, dodać do wypieków lub deserów). Płyn - wódkę znad owoców łączymy z wcześniej zlanym spirytusem. Wszystko do filtrujemy po raz kolejny.
Rozlewamy do butelek, korkujemy. Nie ruszamy aż do świąt.
Witam
OdpowiedzUsuńZapytam czy taką nalewkę można zrobić innym sposobem: owoce zalać alkoholami, zlać nalew, owoce zasypać cukrem, zlać sok i połączyć z nalewem...
Czy połączenie owoców z cukrem i alkoholem nie doprowadzi do "kuchennej eksplozji" ? Dodam że jestem początkująca w sztuce nalewek a połączenie proponowanych tu składników jest bardzo kuszące :) Pozdrawiam M.
Myślę, że spokojnie można próbować Twojego sposobu. Może on mieć tę zaletę, że cukier wyciągnie z owoców resztkę alkoholu.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za odpowiedź...utwierdzona w takim przekonaniu mogę pewniej rozpocząć produkcję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI zrobisz nalewkę, a nie wódkę smakową. Nalewka polega na nalaniu owoców 70% spirytusem i macerowaniu owoców ok 2 miesięcy. Zlewasz i owoce dorób cukrem trzconowum, a jeszcze lepiej daj 200g cukru i 20ml moodu akacjowego. Dodaj też 100ml brązowego rumu typu jamajka.
UsuńNiezależnie od rodzaju owoców/ziół/kwiatów te dwa mce?
OdpowiedzUsuń