Śledzie

wtorek, 5 września 2017

Lecznicza nalewka anyżowa

Ponieważ podany niżej przepis na nalewkę anyżową jest przepisem na trunek o właściwościach leczniczych należy go przestrzegać w miarę dokładnie. Za to taka anyżówka złagodzi nam kaszel.



anyż z wódką, anyż ze spirytusem, anyżowa, anyżówka, nalewka anyżowa, nalewka z anyżem, nalewka z anyżu,

Składniki nalewki anyżowej:

  • 20 g anyżu
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wódki
  • miód
Produkcja tej nalewki zajmie nam około miesiąca. Przygotowujemy ją na dwa etapy. W pierwszym do butelki zawierającej spirytus dodajemy anyż. Trzymamy go tak przez dwa tygodnie. Po tym czasie spirytus zlewamy i zamykamy w osobnej butelce.

Teraz czas na wódkę - zastępujemy nią spirytus i znów anyż trzymamy w niej przez 14 dni. Po tym czasie nastaw zlewamy i łączymy z wcześniej uzyskanym płynem na bazie spirytusu. 

               Zobacz też: Przepis na nalewkę anyżową

Nalewkę należy do smaku doprawić miodem. Zażywamy ją 3 razy dziennie po 15-20 kropli na łyżeczce cukru. 

Tak przygotowana nalewka anyżowa działa jako skuteczny środek wykrztuśny. Używamy jej też przy bólach brzucha i kłopotach z trawieniem.