Nalewka herbaciana według podanego tu przepisu jest łatwa do wykonania. I nie wymaga długiego leżakowania, więc praktycznie prace nad nią trwają tylko dwa tygodnie.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki herbacianej:
- 1 łyżka herbaty liściastej
- 0,5 l wódki
- 4 suszone śliwki
- 20 rodzynek
- 2 łyżeczki cukru.
Pamiętajmy o zasadzie, że z kiepskich składników dobrej nalewki nie zrobimy. Dlatego warto na nalewkę wybrać dobrą, liściastą herbatę. Wrzucamy ją do słoja. Dodajemy pokrojone w paski i pozbawione pestek śliwki suszone, rodzynki i cukier.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę herbacianą
Wszystkie składniki zalewamy wódką. Dobrze, by to była mocna wódka o mocy około 45%. Słój szczelnie zamykamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem warto zamieszać.
Po około dwóch tygodniach nalewkę zlewamy i filtrujemy. Klarowną przelewamy do butelek. I można ją taką nalewkę degustować