Gin jest trunkiem rzadko używanym do produkcji nalewek. Niemniej w połączeniu z żurawiną otrzymamy nalewkę o oryginalnym bukiecie i smaku. Zaletą tej nalewki na żurawinie jest też czas po jakim nadaje się ona do degustacji.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki żurawinowej z ginem:
- 1,5 szklanki owoców żurawiny
- 0,5 l ginu
- 1 szklanka białego wina
- 1 limonka
- 1 szklanka cukru
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- kawałek świeżego imbiru
Przygotowane tak ziarna żurawiny wrzucamy do miksera. Wrzucamy tam jeszcze limonkę obraną ze skóry i pozbawioną pestek, oraz posiekany świeży imbir (około 2,5 cm korzenia). Dodajemy też ziele angielskie i pokruszony cynamon.
Zobacz też: Przepis na zdrowotną nalewkę z żurawiny
Zanim to zmiksujemy z wina i cukru przygotowujemy syrop. Najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie. A syrop, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Teraz syrop wlewamy do miksera i całość blendujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy ją do słoja i zalewamy ginem. Słój szczelnie zamykamy (dbając o zawartość alkoholu) i odstawiamy. Co kilka dni możemy nim zamieszać.
Po 14 dniach całość przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. W ten sposób pozbawimy się gęstej masy. Natomiast nalewkę sklarujemy dopiero po dokładnym przefiltrowaniu.
Tak przygotowaną nalewkę z żurawiny z ginem nalewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.