Śledzie

czwartek, 18 sierpnia 2016

Nalewka jeżynowa z winem na koniaku

Nalewka jeżynowa z winem i koniakiem to wyższa szkoła sztuki przygotowywania nalewek. Otrzymany trunek ma niezwykle oryginalny smak i z pewnością zadziwi niejednego degustatora. Zaletą jest również szybki czas dojrzewania nalewki.



jeżynówka, jeżyny z alkoholem, jeżyny z koniakiem, jeżyny z winem, nalewka  koniakiem, nalewka na jeżynach, nalewka z jeżyn, nalewka z winem,
Fot. Autor

Składniki nalewki jeżynowej na koniaku: 

  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 l koniaku
  • 0,5 czerwonego wina
  • 0,7 kg cukru
  • 0,7 l przegotowanej wody

Wyselekcjonowane dojrzałe jeżyny, po opłukaniu, wsypujemy do słoja i tam je lekko rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Nie ściskamy ich na miazgę. Wystarczy jak trochę puszczą sok. Wtedy jeżyny zalewamy winem i koniakiem (zamiast oryginalnego koniaku można użyć brandy). Wino na nalewkę musi być nie tylko czerwone ale i wytrawne. 

               Zobacz też: Przepis na prostą nalewkę z jeżyn

Słój odstawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalew przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Owoców nie wyrzucamy - możemy ich użyć do innych celów. Płyn natomiast mieszamy z syropem przygotowanym z lekko tylko podgrzanej wody, w której rozpuszczamy cukier. 

Zmieszane płyny wlewamy do garnka i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Gdy płyn nieco ostygnie zaczynamy go filtrować. Zimny i klarowny przelewamy do butelek. 

               Czytaj też: Nalewka z jeżyn nieco kwaskowata

Szczelnie zamknięte butelki w piwnicy powinny leżakować jeszcze co najmniej przez miesiąc. Nalewka jeżynowa przygotowana według tego przepisu nie jest mocna. A najlepiej smakuje po schłodzeniu.