Nalewka czereśniowa jest znakomitym dodatkiem do innych nalewek lub, wykonana według tego przepisu, do deserów. Zaletą tego przepisu na czereśniową jest krótka lista składników. Wadą - czas dojrzewania, który wynosi co najmniej pół roku.
Składniki nalewki czereśniowej deserowej:
- czereśnie
- spirytus
Warunkiem dobrego smaku tej nalewki jest wybór jak najlepszych owoców. Czereśnie powinny być świeże, mocno dojrzałe i oczywiście zdrowe. Drylujemy je i wsypujemy do słoja.
Zobacz też: Przepis na nalewkę czereśniową z rumem
W słoju czereśnie trzeba zalać spirytusem. Użyjemy do tego spirytusu rozcieńczonego do 80% mocy. W przybliżeniu, bo nie jesteśmy aptekarzami, taką moc spirytusu uzyskamy jeśli do pół litra alkoholu dolejemy nieco ponad 100 ml wody. Spirytus z wodą należy połączyć przed zalaniem czereśni.
Teraz słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłym, ale zacienionym miejscu na 10 dni. Po tym czasie nastaw przelewamy przez gęste sito. Owoce warto trochę wycisnąć - jeszcze trochę płynu z nich wyleci. Nie wyrzucamy ich, bo zakonserwowane spirytusem mogą postać i można je potem na wiele sposobów wykorzystać. Natomiast alkohol filtrujemy.
Klarowną nalewkę czereśniową przelewamy do butelek. Te wynosimy w chłodne miejsce. Wykorzystujemy dopiero po sześciu miesiącach.