Śledzie

wtorek, 23 lutego 2016

Nalewka różano-orzechowa

Nalewka wykonana z płatków aromatycznej czerwonej róży i zielonych orzechów włoskich nosi nazwę nalewki sycylijskiej. Przygotowanie nalewki orzechowo-różanej nie jest trudne, ale sporo czasu pochłonie nam przygotowanie płatków róży.



nalewka orzechowa, nalewka orzechowo-różana, nalewka różano-orzechowa, nalewka różna, orzechy spirytus, róża spirytus, róża z alkoholem, róża z winem,
Fot. Fotolia,com

Składniki nalewki różano-orzechowej:

  • 60 płatków róży
  • 10 zielonych orzechów włoskich
  • 2 butelki białego wytrawnego wina
  • 125 ml spirytusu
  • skórka z połowy cytryny
  • 10 goździków
  • kora cynamonu
Na tę nalewkę powinniśmy wybrać płatki z mocno aromatycznego krzaku róży. Najłatwiej się je zbiera w południe, gdy kwiaty są rozwinięte i nagrzane słońcem. Z płatków usuwamy białe elementy (co własnie zajmuje najwięcej czasu) i wrzucamy je do słoja. Dodajemy jeszcze goździki, około 2 cm kory cynamonu, skórkę otartą z połowy cytryny i pokrojone w kawałki zielone orzechy. 

Wszystkie składniki zalewamy najpierw winem a potem spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym miejscu. Warto naczyniem od czasu do czasu zamieszać.
Po 40 dniach nastaw najpierw przelewamy przez sito a potem dokładnie filtrujemy. 

               Zobacz też: 4 zasady filtrowania nalewek

Klarowną nalewkę przelewamy do butelek, które również dokładnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia. 

Nalewka różano-orzechowa powinna jeszcze leżeć i dojrzewać przez co najmniej trzy kwartały.