Nalewka wykonana z płatków aromatycznej czerwonej róży i zielonych orzechów włoskich nosi nazwę nalewki sycylijskiej. Przygotowanie nalewki orzechowo-różanej nie jest trudne, ale sporo czasu pochłonie nam przygotowanie płatków róży.
Fot. Fotolia,com |
Składniki nalewki różano-orzechowej:
- 60 płatków róży
- 10 zielonych orzechów włoskich
- 2 butelki białego wytrawnego wina
- 125 ml spirytusu
- skórka z połowy cytryny
- 10 goździków
- kora cynamonu
Wszystkie składniki zalewamy najpierw winem a potem spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym miejscu. Warto naczyniem od czasu do czasu zamieszać.
Po 40 dniach nastaw najpierw przelewamy przez sito a potem dokładnie filtrujemy.
Zobacz też: 4 zasady filtrowania nalewek
Klarowną nalewkę przelewamy do butelek, które również dokładnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia.
Nalewka różano-orzechowa powinna jeszcze leżeć i dojrzewać przez co najmniej trzy kwartały.