Przepis na nalewkę polską to jedyny znany mi przepis w którym wykorzystujemy miód pitny. Obecność tego trunku w tym przepisie nie zaskakuje, bo miód pitny to typowo polski napitek, więc i w nalewce polskiej zabraknąć go nie mogło.
Fot.Fotolia.com |
Składniki nalewki polskiej:
- wiśnie
- spirytus 70%
- 0,4 kg miodu
- 2 l miodu pitnego
Tak zalane wiśnie szczelnie zamykamy i odstawiamy słój na sześć tygodni. Nie zapomnijmy codziennie zamieszać słojem.
Zobacz też: Przepis na listkówkę wiśniową
Po tym czasie płyn zlewamy a owoce mocno wyciskamy przez gazę. Nie wyrzucamy wiśni - zamknięte w osobnym słoju nie zepsują się, bo są zakonserwowane alkoholem. Będą wybornym dodatkiem do ciast lub deserów. Albo herbaty.
Gdy nastaw się filtruje my podgrzewamy miód pszczeli (najlepiej lipowy lub akacjowy) w miodzie pitnym (najlepszy będzie trójniak). Wystudzony mieszamy z klarownym już maceratem wiśniowym. Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. I wynosimy w chłodne miejsce.
Tak przygotowana nalewka polska powinna leżakować przynajmniej przez rok.