Śledzie

sobota, 13 lutego 2016

Krupnik litewski

Przepis na krupnik litewski jest tylko jednym z licznych wariantów przepisów na ten trunek. Ośmielę się nawet napisać, że każdy kto zajmuje się wyrobem własnych wódek smakowych ma swoją własną recepturę na krupnik. Jest więc pole do popisu i prowadzenia własnych eksperymentów. Ten przepis na krupnik litewski proponuję potraktować jako bazę.



jak zrobić krupnik, jakie składniki do krupniku, przepis na krupnik po litewsku, wódka krupnik po litewsku,
Fot. Fotolia.com


Składniki krupniku litewskiego:


  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 0,25 l miodu płynnego
  • 0,2 kg cukru
  • kora cynamonu - kawałek ok, 3 cm
  • mały korzeń imbiru (najlepiej świeżego)
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki suszonych płatków róży
  • 12 goździków
  • 12 jagód jałowca
  • 5 gałązek ruty

Mimo tak długiej listy składników wykonanie krupniku litewskiego  nie jest trudne. Na początek w dużym rondlu zagotowujemy wodę z miodem, cukrem i wszystkimi przyprawami. Trzymamy tak na ogniu przez około kwadrans. 

Rondel zdejmujemy z ognia i do gorącego jeszcze płynu wlewamy powoli spirytus stale mieszając zawartością. Następnie garnek szczelnie przykrywamy (koniecznie, bo inaczej szybko ucieknie alkohol) i podgrzewamy bacząc, by już płynu nie zagotować.  

               Zobacz też: Przepis na krupnik

Rondel ponownie zdejmujemy z ognia. Wynosimy go do chłodnego pomieszczenia na dobę - w tym czasie musi też on być szczelnie przykryty. 

Ostatniego dnia nie pozostaje nic innego jak przelać napój przez gazę i przelać do butelek. Te szczelnie zamknięte (znów musimy dbać, by nie uciekły procenty) wynosimy do piwnicy na kwartał.