Koniak z suszonych śliwek to trunek, który z prawdziwym koniakiem ma niewiele. Poza podobnym smakiem. Biorąc jednak pod uwagę cenę przygotowanej domowym sumptem nalewki zdaje się oczywistym, że taki oto napój w domowym barku być powinien.
Składniki nalewki koniak podlaski na suszonych śliwkach:
- 6 dużych suszonych (nie wędzonych śliwek) bez pestek
- 0,7 l spirytusu
- 0,3 l wody
- 0,2 kg cukru
- 4 goździki
- pól laski wanilii
- 2 łyżki rodzynek
- 4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
Śliwki kroimy w cienkie paski. Ziele angielskie i pieprz miażdżymy w moździerzu. Liść laurowy kruszymy - wszystko to wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego połowę przekrojonej wzdłuż laski wanilii, goździki i rodzynki.
Zobacz też: Nalewka z suszonych śliwek - domowy koniak
Z cukru musimy zrobić karmel, ale nie może on być zbyt ciemny. Oby zachował płynną konsystencję warto przy robieniu karmelu dodać ze dwie łyżki stołowe wody. Karmel wlewamy do słoja. Wlewamy tam też wodę i na końcu spirytus. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Codziennie słojem mieszamy.
Ostatnia faza to przefiltrowanie nastawu przez gęste sito wypełnione złożoną kilka razy gazą. Przefiltrowaną nalewkę wlewamy do butelek i wynosimy w chłodne miejsce na kwartał.