Nalewkę z arcydzięgla najlepiej przygotowywać w maju ze świeżych korzeni i łodyg. Można też dzięgielówkę przygotowywać na suszonym korzeniu, ale wtedy nie ma tak ślicznego koloru.
Fot.Fotolia.com |
Do przygotowania dzięgielówki potrzebne będzie:
- 50 g świeżego korzenia arcydzięgla
- 3 l wódki
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- 5 ziaren kardamonu
Zobacz też: Dzięgielówka - nalewka z korzenia arcydzięgla
Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dziesięć dni. Słojem warto codziennie mieszać, tak by lepiej przegryzły się poszczególne składniki.
Ostatni etap to przefiltrowanie dzięgielówki. Klarowną nalewkę zlewamy do butelek w których powinny leżakować jeszcze z pół roku. Dzięgielówka ze świeżego korzenia powinna mieć oliwkowo-zielony kolor.