Gałka muszkatołowa to przyprawa doskonale znana każdemu kucharzowi. Nie tylko doprawią się nią mięsa i ciasta, ale także napoje. Dlatego też jest wspaniałym produktem na nalewkę - zwłaszcza w okresie, gdy cierpimy na brak świeżych owoców.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki muszkatołowej:
- 3 gałki muszkatołowe
- 0,75 l spirytusu
- 0,25 wódki
- 0,1 l koniaku
- 0,25 l wody
- 250 g cukru
- 20 g rodzynek
Przygotowanie nalewki zaczynamy od zrobienia syropu z wody i cukru. Gdy syrop stygnie, my trzemy gałkę muszkatołową. Nie warto do nalewki korzystać z kupnej startej gałki, gdyż jest ona mniej aromatyczna.
Startą gałkę muszkatołową wsypujemy do słoika i zalewamy ją chłodnym już syropem. Następnie zalewamy wódką i spirytusem (w takiej właśnie kolejności) i mieszamy. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłym, ale i ciemnym miejscu. Od czasu do czasu słojem mieszamy.
Zobacz też: Nalewka anyżowa
Po pół roku nastaw filtrujemy. Gdy płyn się sączy przez bibułkę my wlewamy do miseczki koniak i wrzucamy do niego rodzynki. Tak nasączone koniakiem rodzynki wrzucamy do butelek. Możemy do nich również dolać koniak w którym się owe rodzynki moczymy. Ale lepiej go wypić....
Klarowny płyn wlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. W chłodnym pomieszczeniu trzymamy je jeszcze przez trzy miesiące.