Śledzie

sobota, 23 lipca 2016

Wytrawna nalewka z czarnej porzeczki

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki nie zawiera cukru. To na pewno zaleta przepisu. Wadą jest jednak to, że na gotową nalewkę z czarnej porzeczki czekać trzeba rok.



czarna porzeczka z wódką, nalewka na czarnej porzeczce, nalewka porzeczkowa, nalewka z czarnej porzeczki na wódce, przepis na nalewką porzeczkową, smorodinówka,


Składniki nalewki z czarnej porzeczki:

  • owoce z czarnej porzeczki
  • mocna wódka
Ten przepis nie zawiera dokładnych proporcji. Sztuka polega na tym, by znajdujące się w słoju owoce zalać wódka tak, by alkohol przykrywał owoce na dwa palce. Tak więc w zależności od wielkości naczynia i ilości posiadanych owoców czarnej porzeczki możemy kreować ilość gotowej nalewki. 

      Zobacz też: Smorodinowa, czyli nalewka z czarnych porzeczek

Przygotowanie trunku jest bardzo proste. Czarną porzeczkę wsypujemy do słoja i zalewamy wódką o mocy co najmniej 45%. Koniecznie pamiętać musimy, by wszystkie owoce były zalane. Słój musimy szczelnie zamknąć, by nie ulatywał alkohol. I odstawiamy go w ciepłe miejsce od czasu do czasu mieszając zawartością.

Po trzech miesiącach zlewamy alkohol. Owoców nie wyrzucamy - przydadzą się do herbaty lub do lodów. Płyn natomiast musimy przefiltrować i przelać do butelek. 

      Czytaj też: Nalewka z czarnej porzeczki na przeziębienie

Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do piwnicy. Tam w ciemności i chłodzie winny jeszcze leżakować przez co najmniej 9 miesięcy. 


sobota, 9 lipca 2016

Nalewka z tataraku - ajeru

Tatarak znany jest po wieloma nazwami - ajer, szuwar, kalmus. Kłącza należy zbierać w maju lub na początku czerwca. Ale na nalewkę używamy tatarak suszony, więc wykorzystując ten przepis na nalewkę tatarakową, możemy ją przyrządzać przez cały rok.



nalewka ajerowa, nalewka ajerowa na spirytusie z miodem, nalewka na ajerze, nalewka tatarakowa na spirytusie, nalewka z tataraku, tatarak ze spirytusem, tatarakowa z miodem,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z tataraku:

  • 150 g suszonego kłącza tataraku
  • 1 l spirytusu 70%
  • 0,1 l miodu wielokwiatowego

Tatarak wrzucamy do słoja i zalewamy go spirytusem o mocy 70%. Otrzymamy go (w przybliżeniu) wykorzystując 750 ml spirytusu 96% rozcieńczonych 300 ml wody. 

Słój szczelnie zamykamy i ostawiamy w nasłonecznione miejsce. Codziennie nim mieszamy. Aż w końcu po sześciu tygodniach płyn dokładnie filtrujemy. 

Klarowny płyn wlewamy na nowo do słoja, ale tym razem dodajemy do niego miód. Ponownie dobrze zamknięty slój odstawiamy. Tym razem na miesiąc. Słojem mieszamy płyn od czasu do czasu.

Ostatnim etapem przygotowania nalewki z tataraku jest przelanie jej do butelek. Niestety, dobrze zamknięte powinny one jeszcze odstać w chłodnym pomieszczeniu co najmniej pół roku. 

Nalewka z tataraku działa wzmacniająco na żołądek, powoduje zwiększone wydzielanie soków żołądkowych, przeciwdziała niestrawności, potęguje apetyt. Dobrze działa w leczeniu zapalenia oskrzeli i zatok. Wzmacnia układ nerwowy i aktywizuje pracę mózgu. Pomaga w bólach kości, chorobach pęcherza i nerek.