Nalewka z truskawek to jedna z popularniejszych nalewek. Nic zatem dziwnego, że przepisów na nalewki z tych owoców nie brakuje. Wartą spróbowania jest nalewka truskawkowa z korzeniami.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki truskawkowej:
- 2 kg truskawek
- 1 l wódki
- 300 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- spory kawałek kory z cynamonu
- 4 goździki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
Przygotowanie nalewki truskawkowej z korzeniami nie jest trudne, ale wymaga od nas pracy co kilka dni. Na pierwszy ogień idzie wyselekcjonowanie owoców - potrzebne są truskawki dojrzałe i zdrowe. Pozbywamy się szypułek i osuszone, pokrojone w mniejsze kawałki, wrzucamy do słoja. Truskawki zalewamy wódka, szczelnie zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Słojem codziennie mieszamy.
Po siedmiu dniach do nastawu dodajemy korzenie: gałkę muszkatołową, korę cynamonu, goździki i pieprz. Słój ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewki truskawkowe
Czekamy teraz trzy dni i całą zawartość słoja przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Płyn, który nie jest idealnie klarowny, wlewamy na nowo do słoja do którego wcześniej wrzuciliśmy cukier i miód. Naczynie zamykamy i czekamy kolejnych kilka dni. W tym czasie cukier i miód powinien się rozpuścić a nastaw wyklarować się.
Filtrowanie to ostatni etap pracy nad nalewką truskawkową. Najłatwiej zrobimy, gdy klarowny płyn delikatnie ściągniemy przy użyciu wężyka winiarskiego. Resztę warto dokładnie przefiltrować.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Klarowną i przefiltrowaną nalewkę wlewamy do butelek, które trzeba dokładnie zakorkować. Nalewka powinna jeszcze dojrzewać w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.