Przepis na nalewkę z czarnej rzepy (zwana także rzodkwią czarną) jest nieco inny niż większość przepisów na tym blogu. Główna różnica polega na tym, że nalewkę z czarnej rzepy spożywa się w niewielkich ilościach i to głównie w celach zdrowotnych. Nalewkę z rzodkwi można przygotować na dwa sposoby.
Fot. Fotolia.com |
Składniki na nalewkę z czarnej rzepy:
- sok z czarnej rzepy
- alkohol o mocy 70%
- tarta czarna rzepa
- alkohol o mocy 70%
Ilość składników zależy od ilości nalewki jaką chcemy uzyskać. I tak sok z czarnej rzepy mieszamy ze spirytusem 70% w proporcji 1:1.
Natomiast jedną część tartej czarnej rzepy mieszamy z pięcioma częściami alkoholu.
Bez względu na to, którą opcję wybraliśmy nastaw w szczelnie zamkniętym słoju trzymamy przez dwa tygodnie. Po tym czasie zawartość słoja dokładnie filtrujemy a nalewkę trzymamy zamkniętą w butelce.
W celach leczniczych nalewkę z czarnej rzepy zażywamy 2-3 razy dziennie w ilości 10 ml rozcieńczonych w kieliszku w wodą.
Lista zastosowań czarnej rzepy jest długa. Wyciągi z czarnej rzodkwi posiadają silne właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy. Działają rozkurczowo - usuwają nadmierną produkcję gazów z organizmu poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit. Są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w leczeniu niedostatecznej produkcji soku żołądkowego. Ponadto pobudzają krążenie krwi, mają zastosowanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Z wyciągu czarnej rzepy produkuje się też znany i ceniony lek raphacholin.