Nalewka imbirowa powinna się znaleźć niemal w każdym domu. Powód jest prosty - nalewka ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające. W słotne dni poprawia humor i wzmacnia organizm. Poprawia też trawienie.
Składniki nalewki imbirowej:
- 20 g zmielonego imbiru
- 0,7 l spirytusu
- 0,75 l wody
- 200 g cukru
- 4 g mielonego kardamonu
- 5 g cukru waniliowego
Przygotowanie nalewki imbirowej według tego przepisu powinniśmy od przygotowania spirytusu o mniejszej mocy. W tym celu 0,7 l spirytusu rozcieńczamy szklanką przegotowanej, ale i wystudzonej, wody. Tym sposobem otrzymujemy alkohol o mocy zbliżonej do 70%.
Zobacz też: Nalewka imbirowa w siedem dni
Tym spirytusem zalewamy mielony imbir i kardamon uprzednio umieszczone w słoju. Ten nastaw szczelnie zamykamy a słój odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc.
Po tym czasie płyn łączymy z syropem. Nastaw zaczynamy flitować, a gdy pojawiają się pierwsze klarowne krople robimy syrop. Użyjemy do tego pół litra przegotowanej wody i cukier. Pamiętajmy, żeby wodę delikatnie podgrzewać - dosłownie tyle by rozpuścił się cukier. Dodajemy do niego także cukier waniliowy (nie mylić z najłatwiej dostępnym w handlu cukrem wanilinowym).
Przefiltrowaną już nalewkę możemy wymieszać z syropem i wlać do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze poleżeć w chłodnym miejscu przez co najmniej cztery miesiące.
Ta nalewka najlepiej smakuje mocno schłodzona.