Owoce rokitnika nie są łatwe do zdobycia, ale jeśli nam to się uda koniecznie musimy zrobić z nich nalewkę. Rokitnik nie tylko zawiera dużo witaminy C, ale skutecznie pomaga w obniżeniu ciśnienia, walce z zapaleniem stawów, dolegliwości żołądkowych czy zapaleniem skóry. Nalewka z rokitnika ma więc właściwości lecznicze.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z rokitnika:
- 1 kg owoców rokitnika
- 1 l spirytusu
- 0,4 l wody
- 1 kg cukru
Prace nad przygotowaniem nalewki zaczynamy od zmieszania spirytusu w wodą. Powinniśmy otrzymać trunek o zawartości około 70 % alkoholu. Zalejemy nim dojrzałe owoce rokitnika, które powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach.
Wyselekcjonowane, zdrowe owoce rokitnika najpierw należy umyć a potem umieścić w słoju. Zanim zalejemy je rozcieńczonym spirytusem, zasypmy je cukrem. Potem słój szczelnie zamknięty wynosimy w ciepłe miejsce. Co kilka dni słojem warto wstrząsnąć.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z derenia
Po mniej więcej dwóch miesiącach nastaw przelewamy przez sitko, a następnie dokładnie filtrujemy. Nalewkę rozlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte powinny leżakować w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu co najmniej jeszcze przez pół roku.