Nalewkę z morwy najlepiej nastawić w drugiej połowie lipca. Wtedy to dojrzewają owoce morwy. Do naszych celów najlepsze będą dojrzałe owoce czarnej morwy.
Składniki nalewki z morwy:
- 1 kg owoców morwy
- 0,5 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 0,7 kg cukru
Przygotowanie nalewki morwowej według tego przepisu przypomina nastawianie owoców w celu pozyskania soku. Umyte owoce wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Najlepiej słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i odstawić go w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu gąsiorkiem należy wstrząsnąć.
Zobacz też: Jak filtrować nalewki
Po sześciu tygodniach zlewamy sok. Owoców nie wyrzucamy - zalewamy je wodą i przelewamy przez sitko, tak aby wypłukać z nich resztkę soku. Oba płyny łączymy ze sobą i ponownie przelewamy do słoja.
Sok zalewamy teraz spirytusem. Słój musimy teraz już szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Potem nie zostanie nic innego jak przefiltrować nastaw i przelać do butelek.
Nalewka z morwy w chłodnym miejscu powinna jeszcze leżakować przez sześć miesięcy. Morwowa jest dobra na przeziębienie i dla osób będących na diecie.
.