Śledzie

czwartek, 2 lipca 2015

Słodka nalewka agrestowa

Ten przepis na nalewkę z agrestu pozwoli nam uzyskać trunek słodki. Jego zaletą jest to, że nad nalewką nie napracujemy się bardzo. Wadą - że nalewkę będzie można kosztować dopiero po wielu miesiącach.



agrest i spirytus, agrestówka, nalewka z agrestu, przepis na nalewkę agrestową,
Fot. yuris010 123rf.com


Składniki nalewki agrestowej na słodko


  • 1 kg owoców agrestu
  • 0,75 l spirytusu
  • 1,5 kg cukru
  • woda
Na nalewkę wybieramy oczywiście owoce dojrzałe i zdrowe. Pozbywamy się szypułek i agrest wrzucamy do słoja. Zalewamy go spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte. Jeśli zabrakło spirytusu, to możemy dodać trochę wody - nalewka i tak będzie miała swoją moc. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

            Czytaj też: Przepis na zwykłą nalewkę agrestową

Po trzech miesiącach alkohol zlewamy i odstawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu. Agrest natomiast zasypujemy cukrem. Cukier ułatwi nam odzyskanie z owoców agrestu alkoholu i wydobędzie z nich więcej aromatu. Zamkniętym słojem powinniśmy od czasu do czasu zamieszać, tak by rozpuścić cukier. 

Po dwóch tygodniach zlewamy syrop - agrest możemy przepłukać niewielką ilością wody i wyrzucić. Syrop łączymy z uzyskanym wcześniej alkoholem i w szczelnie zamkniętym słoju odstawiamy na kolejne trzy miesiące. 

            Zobacz też: Przepis na nalewkę agrestową z miodem

Dopiero teraz przychodzi czas na przefiltrowanie nalewki. Klarowny płyn można delikatnie ściągnąć za pomocą wężyka, resztę przefiltrować przez jakiś filtr. Klarowną nalewkę z agrestu przelewamy do butelek, które dokładnie zamykamy, i wynosimy w chłodne miejsce na kolejny kwartał.