Przepis na nalewkę jagodową jest prosty, ale wymaga cierpliwości. Nalewka z jagód będzie się nadawać do spożycia dopiero w kilka miesięcy po jej przygotowaniu. Jednak jej smak w pełni wynagrodzi nam czas oczekiwania.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki jagodowej:
- 1 kg jagód
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie nalewki z jagód można podzielić na kilka etapów. W pierwszym przebrane i umyte jagody wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy czystą ściereczką i co kilka dni nim potrząsamy.
Zobacz też: Nalewka jagodowa dla pań
Jagody muszą puścić sok a cukier całkiem się rozpuścić. Trwa to przeciętnie od 10 do 14 dni. Gdy już tak się stanie, do słoja wlewamy spirytus. Teraz naczynie musimy szczelnie zamknąć i ponownie odstawić.
Po kolejnych dwóch tygodniach nalew zlewamy i zamykamy szczelnie w innym słoju. Jagody natomiast zalewamy wódką. I znów szczelnie zamykamy i odstawiamy.
Czekamy dwa tygodnie i ponownie zlewamy nastaw. Na sicie wyciskamy też jagody, w których jest dużo soku i alkoholu. Uzyskany płyn łączymy z tym z pierwszego zlewu i dokładnie filtrujemy.
Czytaj też: Aromatyczna nalewka jagodowa
Na końcu nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy i wynosimy w wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Tam nalewka z jagód powinna leżakować jeszcze przez sześć miesięcy.