Nalewkę czereśniową można przygotowywać z wódką i z cukrem, z rumem a także z samym miodem. Każdy z trunków, mimo że przygotowany z tych samych owoców ma inny smak i aromat. Zapoznaj się więc z przepisem na nalewkę z czereśni z miodem.
Składniki nalewki z czereśni z miodem:
- czereśnie
- płynny miód
- wódka mocna
W tym przepisie na nalewkę z czereśni nie podajmy proporcji dokładnych. Można jednak przyjąć że na 1 l rozgniecionych czereśni zużyjemy litr wódki.
Przygotowanie zaczynamy jednak od umycia czereśni i selekcji najbardziej dojrzałych owoców. Połowę z nich drylujemy. Wszystkie potem zgniatamy na miazgę (również te z pestkami). Zgniecione czereśnie wrzucamy do słoja i zalewamy taką samą ilością wódki.
Zobacz też: Nalewka z czereśni z wódką
Następnego dnia nalew filtrujemy i zalewamy nim nową porcję czereśni. Zużywamy ich tyle, by odfiltrowany wcześniej płyn zakrywał wszystkie nowe owoce. Słój zamykamy - czereśni nie wyrzucamy. Można z nich zrobić na przykład dżem.
Słój odstawiamy w miarę ciepłe i słoneczne miejsce na długie cztery miesiące. Od czasu do czasu warto nim wstrząsnąć. Po upływie tych kilku miesięcy zlewamy płyn przez sitko a potem dodajemy miód. Miodu powinno być około 20 ml na litr nalewki. Owoców również nie wyrzucamy - sezon na czereśnie już się dawno skończył, więc będą one teraz rarytasem gdy dodamy je do lodów na przykład.
Teraz płyn już dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek. Niestety, nalewka z czereśni z miodem musi jeszcze poleżeć przez pół roku zanim zaczniemy się nią delektować.