Przepis na nalewkę z borówek z winem ma tę przewagę nad innymi przepisami na nalewki z borówek, że do degustacji nadaje się już po kilku miesiącach. Najlepszym okresem na przygotowanie nalewki z borówek jest lato. Owoce borówek w zależności od rejonu kraju można zbierać od czerwca do września.
Fot. Jonas Bergsten |
Składniki nalewki borówkowej z winem:
- 1 l owoców borówek (brusznicy)
- 0.5 l wódki
- 0,25 l słodkiego białego wina
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- skórka z cytryny
Na nalewkę musimy dokładnie wyselekcjonować owoce pozbywając się tych mniej dojrzałych i nadpsutych. Umyte wrzucamy do słoja, w którym warto je nieco rozgnieść. Dodajemy też skórkę otartą z jednej dokładnie umytej cytryny.
Borówki zalewamy wystudzonym syropem zrobionym z cukru i wody oraz winem i wódką. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce.
Zobacz też: Nalewka z czerwonych borówek
Po miesiącu nastaw przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Owoce wyciskamy. Płyn natomiast musimy jeszcze raz dokładnie przefiltrować. Klarowny wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce.
W butelkach nalewka z borówek powinna spędzić jeszcze co najmniej pół roku.