Prawdziwemu likierowi amaretto charakterystyczny smak nadają pestki moreli i je właśnie wykorzystamy w tym przepisie. Amaretto pochodzi z Włoch, ale dodawany jest do kawy i deserów na całym świecie. Dlatego likier amaretto warto przygotować własnym sumptem.
Składniki amaretto:
- 70 pestek moreli
- 1 l mocnej wódki
- 0,25 l mleka
- 0,5 kg cukru
Pokruszone pestki moreli i wydobyte środki wrzucamy do słoja, który zalewamy wódką - najlepiej taką o mocy 45%. Szczelnie zamykamy i odstawiamy.
Czytaj też: Przepis na amaretto z migdałów
Po dwudziestu dniach do słoja powoli wlewamy gorące mleko zagotowane razem z cukrem. Czynność tę musimy wykonać starannie i bez pośpiechu. Po dodani mleka słój mieszamy, zamykamy i odstawiamy na kolejne dziesięć dni.
Ostatni czynność to filtrowanie likieru i wlanie do butelek. Amaretto gotowe jest do degustacji natychmiast po przefiltrowaniu.